Διυπουργική επιτροπή θα εξετάσει το θέμα του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους στην Υγεία.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το επίδομα αναμένεται να καταργηθεί από το 2019, οδηγώντας σε περαιτέρω υποβάθμιση το εισόδημα των υγειονομικών.

Με αίτημα τη μη κατάργησή του, η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποίησε την Πέμπτη κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και μία επεισοδιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Έπειτα από μικροσυμπλοκές με τη φρουρά του υπουργείου, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας εισήλθε στο κτίριο και είχε συνάντηση με τον Ανδρέα Ξανθό.

Αναφερόμενος στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας των υγειονομικών, ο υπουργός ανακοίνωσε πως το θέμα θα εξετάσει μία επιτροπή από τρία υπουργεία (Εργασίας, Υγείας και Οικονομικών).

Η επιτροπή – είπε – θα αξιολογήσει το καθεστώς που διέπει την ανθυγιεινή εργασία και οι εργαζόμενοι που δικαιούνται επιδόματος, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εναρμόνισης με τα ισχύοντα στην Ευρώπη.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε πως η αξιολόγηση αυτή δεν έχει σχέση με περικοπή κονδυλίων, αλλά αφορά έναν συνολικό εξορθολογισμό του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος που θα διασφαλίσει περαιτέρω ότι όλοι όσοι εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες λαμβάνουν το επίδομα που δικαιούνται.

Παραδέχτηκε πως το ΕΣΥ είναι ο κατεξοχήν χώρος που επικρατούν ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.

Επικουρικοί

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, έθεσαν το θέμα της συνέχισης των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού και της απρόσκοπτης πληρωμής στα δημόσια νοσοκομεία έως το τέλος του έτους.

Ζήτησαν, επίσης, ενημέρωση για την προετοιμασία του συστήματος Υγείας σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της γρίπης και της ιλαράς και τα μέτρα προστασίας του υγειονομικού προσωπικού και των πολιτών.

Αναφερόμενος στις συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού, ο κ. Ξανθός είπε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διασφαλίζει με τις απαραίτητες ενέργειες την ομαλή πληρωμή γιατρών και λοιπού επικουρικού προσωπικού, μέχρι την ολοκλήρωση τους στα τέλη του 2018.

Επανέλαβε, δε, πως η κινδυνολογία για επικείμενες απολύσεις στο ΕΣΥ δεν έχει καμία βάση.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ