Οδηγίες εμβολιασμού σε παιδιά και ενηλίκους πάσχοντες από ρευματικές παθήσεις, παρέχουν ειδικοί επιστήμονες.

Το σχετικό κείμενο, έχει υιοθετηθεί από το υπουργείο Υγείας και βρίσκεται στην επικαιρότητα, καθώς συνιστά αντιγριπικό εμβολιασμό σε όλους τους πάσχοντες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας (ΕΡΕ) και της Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδας (ΕΠΕΡΕ), οι ενήλικοι πάσχοντες από ρευματικές παθήσεις πρέπει να εφαρμόζουν συγκεκριμένο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Το πρόγραμμα, ανά ηλικία, έχει αναλυτικά ως εξής:

Ενήλικοι

  • Γρίπη: Συστήνεται ο εμβολιασμός σε όλους τους ασθενείς με ρευματικές παθήσεις με μία δόση αντιγριπικού εμβολίου ετησίως πριν την έναρξη της επιδημικής περιόδου.
  • Πνευμονιόκοκκος: Συστήνεται ο εμβολιασμός σε όλους τους ενήλικες ασθενείς με ρευματικές παθήσεις υπό ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, τόσο με το 13δύναμο συζευγμένο (PCV13), όσο και με το 23δύναμο πολυσακχαριδικό εμβόλιο (PPSV23).
  • Έρπης ζωστήρας: Συστήνεται ο εμβολιασμός με μία εφάπαξ δόση εμβολίου σε ασθενείς 50 ετών και άνω με ρευματικές παθήσεις, πριν από τη χορήγηση ανοσοκατασταλτικής αγωγής ή κατά τη διάρκειά της.

Εξαιρούνται οι ασθενείς που βρίσκονται υπό αγωγή με κορτικοστεροειδή (≥20 mg πρεδνιζόνης ημερησίως) και βιολογικούς παράγοντες και όσοι έχουν οποιαδήποτε κλινική ή εργαστηριακή ένδειξη διαταραχής της κυτταρικής ανοσίας. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται σε ασθενείς που πρόκειται να αρχίσουν αγωγή με βιολογικούς παράγοντες, τουλάχιστον 2 - 4 εβδομάδες πριν την έναρξη της αγωγής, καθώς και σε ασθενείς με ιστορικό έρπητα ζωστήρα.

  • Ηπατίτιδα Β: Για ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί ή εκτεθεί στον ιό HιBV (anti-HBc -), συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β εάν συνυπάρχουν παράγοντες κινδύνου.

Παιδιά

  • Γρίπη: Συστήνεται ο ετήσιος εμβολιασμός σε ασθενείς άνω των 6 μηνών με ρευματικά νοσήματα, υπό ανοσοτροποποιητική αγωγή. Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται πριν την έναρξη της επιδημικής περιόδου (Οκτώβριος). Σε ασθενείς 6 μηνών έως 8 ετών, χωρίς ιστορικό αντιγριπικού εμβολιασμού ή που εμβολιάστηκαν με μία δόση τα προηγούμενα έτη, χορηγούνται δύο δόσεις εμβολίου (Οκτώβριος, Φεβρουάριος) και εν συνεχεία μια δόση ανά έτος (Οκτώβριος).
  • Πνευμονιόκοκκος: Συστήνεται ο εμβολιασμός με PCV13 για όλους τους παιδιατρικούς ασθενείς, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Συστήνεται εμβολιασμός με PPSV23 μετά την ηλικία των 2 ετών για ασθενείς με ρευματικές παθήσεις που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία και τουλάχιστον δύο μήνες μετά την τελευταία δόση PCV13 και μία επαναληπτική δόση PPSV23, τουλάχιστον 5 έτη μετά την πρώτη δόση.
  • Μηνιγγιτιδόκοκκος – κοκκύτης – διφθερίτιδα – τέτανος/ - ιός ηπατίτιδας Β (HBV) – ιός ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV): Συστήνεται ο εμβολιασμός σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ανεξάρτητα από τη λήψη ανοσοτροποποιητικής αγωγής.
  • Ιλαρά - ερυθρά - παρωτίτιδα- ιός ανεμευλογιάς (VZV): Συστήνεται ο εμβολιασμός σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών εκτός από παιδιατρικούς ασθενείς που λαμβάνουν:
    Υψηλές δόσεις συνθετικών DMARDs (ΜΤΧ ≥15 mg/m2/ημ, κυκλοσπορίνη >2.5 mg/kg/ημ, σουλφασαλαζίνη >40 mg/kg/ημ or 2 g/ημ, ΑΖΑ >3 mg/kg/ημ, κυκλοφωσφαμίδη από του στόματος >2.0 mg/kg/ημ, λεφλουνομίδη >0.5 mg/kg/ημ, ή 6-μερκαπτοπουρίνη >1.5 mg/kg/ημ.
    Υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών (≥2 mg/kg ή ≥20 mg/ημ για ≥2 εβδομάδες).
    Βιολογικούς παράγοντες.
  • Φυματίωση: Δεν συστήνεται η ανοσοποίηση με Bάκιλο Calmette- Guerain (BCG) σε ασθενείς υπό ανοσοτροποποιητική αγωγή.

Με το ίδιο κείμενο παρέχονται οδηγίες και σε άλλες κατηγορίες πασχόντων, όπως οι ταξιδιώτες.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο