Με 24ωρη πανελλαδική απεργία, θα μετάσχουν την Τετάρτη οι νοσοκομειακοί γιατροί στο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του υπουργείου Υγείας.

Στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του υπουργείου, την ώρα που ο υπουργός θα προετοιμάζει τον λόγο που θα εκφωνήσει λίγο αργότερα σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα. Θα απευθύνει χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Θα μιλήσουν ο Ανδρέας Ξανθός και ο Γεώργιος Καφετζής, προϊστάμενος Τμήματος του υπουργείου Υγείας.

Θα παρουσιαστεί, δε, λεύκωμα με την ιστορία του υπουργείου Υγείας, με τίτλο “Ένας αιώνας Υγείας 1917 – 2017”

Στους δρόμους, πάντως, το κλίμα δεν θα είναι και τόσο εορταστικό, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί αγωνίζονται για προσλήψεις και παραμονή των επικουρικών συναδέλφων τους στο ΕΣΥ.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΕΝΓΕ) σημειώνει πως στο δημόσιο σύστημα Υγείας εργάζονται σήμερα 2.100 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 600 κινδυνεύουν με απομάκρυνση στο τέλος του έτους, με τη λήξη της θητείας τους.

Από την ΟΕΝΓΕ εκτιμάται πως, την ίδια ώρα, οι κενές θέσεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών είναι πάνω από 6.500. Ακόμη και εάν παραμείνουν οι 2.100 υπηρετούντες σήμερα επικουρικοί και διορισθούν και όλοι οι υποψήφιοι (1.045 σήμερα) για θέσεις επικουρικών και πάλι η κάλυψη θα είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες.

ΙΣΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) στηρίζει την 24ωρη πανελλαδική απεργία και καλεί τα μέλη του σε μαζική συμμετοχή.

Το προεδρείο του Συλλόγου αναφέρει πως οι νοσοκομειακοί γιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες και στηρίζουν με αυταπάρνηση το δημόσιο σύστημα Υγείας που καταρρέει από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση.

Η Πολιτεία – σημειώνει – τους έχει οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση, με αποτέλεσμα πλέον να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις βιοτικές ανάγκες των οικογενειών τους.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης δήλωσε πως οι ανοχές και οι αντοχές του ιατρικού κόσμου έχουν πλέον εξαντληθεί:

“Οι περισσότερες κλινικές, ειδικά στην περιφέρεια υπολειτουργούν χωρίς βασικές ειδικότητες, ενώ παραμένουν κλειστά τα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας που θα έσωζαν ζωές”.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας