Τα ληξιπρόθεσμα του 2016 που ανέρχονται σε 6 εκατ. ευρώ, η υπόλοιπη οφειλή του 2017, αλλά και η αύξηση των ετήσιων κονδυλίων, αρχής γενομένης από φέτος, είναι οι βασικότεροι λόγοι της επικείμενης συνάντησης του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία κ. Ιωάννη Λυμβαίου με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Σε συνομιλία που είχαμε μαζί του, ανέφερε στο "Iatronet" ότι εντός της εβδομάδας θα γίνει η συνάντηση προκειμένου να λυθούν οι εκκρεμότητες που αφορούν τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑΜΕΑ, οι οποίες έχουν πληρωθεί το πρώτο οκτάμηνο του 2017 -οι πληρωμές ξεκίνησαν την περίοδο των Χριστουγέννων- ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που πήραν από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ έχει ξεκινήσει η εκκαθάριση και για τους υπόλοιπους μήνες του ίδιου έτους. Ωστόσο, σε εκκρεμότητα παραμένουν τα οφειλόμενα Ειδικά Νοσήλια-Τροφεία των ΣΥΔ του έτους 2016, όπως ο Νόμος τα ορίζει.

Ωστόσο, όπως μας επεσήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, ένα θέμα ζωτικής σημασίας που απαιτεί άμεση λύση είναι η αύξηση των φετινών κονδυλίων, καθώς έχουν αλλάξει τελείως τα δεδομένα, όσον αφορά τον αριθμό των Μονάδων που λειτουργούν πανελλαδικά και εφόσον θέλουμε όλοι να διατηρηθεί ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης για τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτές τις στέγες .

Συγκεκριμένα, επισημαίνει, μέχρι πριν λίγο καιρό λειτουργούσαν από Γονείς 30 Στέγες, 7 Στέγες από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και 3 από την Εκκλησία, φθάνοντας συνολικά τις 40. Τους τελευταίους μήνες και πάντα σε πανελλαδική βάση έχουν προστεθεί δύο που λειτουργεί κάποιος Ιδιώτης, πέντε στέγες που διαχειρίζονται Γονείς και 2 επιπλέον από ΜΚΟ, φθάνοντας πια τις 49.

Στο σύνολο των ΣΥΔ φιλοξενούνται περισσότερα από 300 παιδιά με Νοητική Υστέρηση, Αυτισμό, Ψυχοσωματικές, Κινητικές και Πολλαπλές Αναπηρίες. Σημειώνεται ότι στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία ανήκουν 230 πρωτοβάθμια Σωματεία τα οποία υπερασπίζονται και διεκδικούν τα δικαιώματα 200.000 παιδιών με διάφορες μορφές αναπηρίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;
Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας