Στις τελευταίες θέσεις βρέθηκε ακόμη μια φορά το ελληνικό σύστημα υγείας. Σύμφωνα με την αξιολόγηση του Health Consumer Powerhouse, Ltd , το ελληνικό σύστημα υγείας κατέλαβε την 32η θέση στην Ευρώπη επί συνόλου 35 κρατών που αξιολογήθηκαν. Η Ελλάδα βρέθηκε πάνω μόνο από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, η επιδείνωση του ελληνικού συστήματος υγείας αποδίδεται στην πρωτοφανή περικοπή δαπανών για την υγεία. Αναφέρεται μία δραματική μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης για υγειονομική περίθαλψη μεταξύ 2009-2011 φθάνοντας σχεδόν το 28% και μία αύξηση μόλις 1% το 2012. Όπως υποστηρίζεται, σε καμία άλλη χώρα που επίσης έχει πληγεί από την οικονομική κρίση όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, κλπ, δεν έχει αναφερθεί μία τόσο σοβαρή μείωση δαπανών για την υγεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σλοβακία   με τα 2,8 ευρώ ανά ασθενή το μήνα στον οικογενειακό γιατρό (αυτά έρχονται από τον συνδυασμό δημόσιου και 2 ιδιωτικών ασφαλιστικών ταμείων)- σε αντιδιαστολή με τα δικά μας 0,72 ευρώ  αναρριχήθηκε στη 13η θέση με 749 βαθμούς.

Ωστόσο, άξιο λόγου είναι ότι παρά την σημαντική συρρίκνωση των δαπανών για την υγεία, η Ελλάδα, εξακολουθεί να έχει την 3η υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση φαρμάκων στην Ευρώπη.

Μέρος της εξήγησης για αυτό είναι η απροθυμία απέναντι στα γενόσημα φάρμακα. Όπως αναφέρεται, οι πάροχοι υγείας δεν δείχνουν την ίδια προτίμηση  στα γενόσημα έναντι των επωνύμων φαρμάκων.    

Στην συγκεκριμένη αξιολόγηση, η Ελλάδα έλαβε 569 βαθμούς, ενώ στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν η Ολλανδία, Ελβετία, Δανία, Νορβηγία και το Λουξεμβούργο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα