Σε αντιπαράθεση οδηγήθηκαν ο Παύλος Πολάκης και ο Μανώλης Σκουλάκης (φωτό) σχετικά με τη λειτουργία της Τοπικής Ομάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) Χανίων.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της μονάδας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε αναφέρει πως ο πρώην υφυπουργός Υγείας και δήμαρχος Χανίων είχε παρέμβει ...

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, για να γίνει το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Χανίων, στο οποίο στεγάζονται οι ΤΟΜΥ, ο κ. Σκουλάκης ως δήμαρχος είχε παρέμβει για να δοθούν χρήματα από τα τομεακά προγράμματα του υπουργείου Υγείας που αφορούσαν άλλες δομές Υγείας στο νομό (Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σφακίων, Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Πλατανιά, ανακαίνιση εξωτερικών ιατρείων νοσοκομείου Χανίων).

Ο Μανώλης Σκουλάκης απάντησε τη Δευτέρα, παρουσιάζοντας μία σειρά στοιχείων, από τα οποία προκύπτουν πως η χρηματοδότηση είχε δοθεί από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) της Περιφέρειας Κρήτης.

“Ο κ. Πολάκης είπε απίστευτα πράγματα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Για αυτόν τον λόγο, παρενέβην, λέγοντάς του ότι όλα όσα λέει είναι ψεύδη και δεσμεύτηκα ότι θα ανταπαντήσω με ντοκουμέντα τη Δευτέρα σε ειδική συνέντευξη τύπου”, είπε ο πρώην υφυπουργός και δήμαρχος.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκουλάκης, όταν ανέλαβε την δημοτική αρχή Χανίων, γνώριζε πως από το 2009 υπήρχε πρόσκληση της Περιφέρειας για υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων για χρηματοδότηση υλικοτεχνικών υποδομών στην πρωτοβάθμια υγεία, ενώ το 2010 υπήρξε αντίστοιχη πρόσκληση για την δευτεροβάθμια Υγεία (νοσοκομεία).

Έτσι, καθώς υπήρξε δέσμευση από την δημοτική παράταξη πως θα κατεδαφιστεί το κτίριο του παλιού νοσοκομείου Χανίων και θα ανεγερθεί Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, ξεκίνησαν οι διαδικασίες αρχής γενομένης από απόφαση του υπουργείου Υγείας για σύσταση του Κέντρου Υγείας και στην συνέχεια την έγκριση σκοπιμότητας του έργου.

Επιπλέον, εκδόθηκε απόφαση τροποποίησης του πολεοδομικού στο χώρο του παλιού νοσοκομείου, χωρίς την οποία δεν μπορούσε να γίνει το έργο.

Στις 7 Αυγούστου 2012, ακολούθησε υποβολή πρότασης στην Περιφέρεια Κρήτης για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων.

Στις 2 Οκτωβρίου 2012, δόθηκε έγκριση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη για ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα με προϋπολογισμό σχεδόν 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Σκουλάκης αποκάλυψε πως ένα μήνα προ των εγκαινίων είχε αποστείλει απόρρητη - επιστολή στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, προτείνοντάς του να γίνει μία σύσκεψη πριν τα εγκαίνια των ΤΟΜΥ.

Είχε εκφράσει την ανησυχία πως εάν δεν τηρηθούν οι όροι ένταξης του Κέντρου Υγείας στο ΠΕΠ Κρήτης, που προβλέπουν και συγκεκριμένες προσλήψεις, μπορεί να υπάρξουν δυσάρεστες περιπέτειες.

Διχαστικός

Επιτέθηκε, μάλιστα, κατά της κυβέρνησης και του Παύλου Πολάκη, λέγοντας πως “...το δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι 'όποιος δεν είναι δικός μας, είναι εχθρός μας”.

Αυτό – είπε – εφαρμόζει κατά γράμμα ο κ. Πολάκης, ο διχαστικός κ. Πολάκης: “Να διαβάσουν καλά τα λόγια του και στην Περιφέρεια και στο νοσοκομείο Χανίων και στο Δήμο Πλατανιά. Είναι ντροπή για έναν υπουργό να λειτουργεί έτσι”, επεσήμανε ο κ. Σκουλάκης.

Κάλεσε, μάλιστα, την Περιφέρεια, τη διοίκηση του νοσοκομείου και τον δήμαρχο Πλατανιά να πάρουν θέση για τα όσα είπε ο κ. Πολάκης στον οποίο έστειλε και ένα προσωπικό μήνυμα:

“Του θυμίζω τι είπαμε στην πρώτη μας συνάντηση, αυτός ως υπουργός Υγείας και εγώ ως αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Παπανικολάου.

Παύλο, εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα έρθεις. Για αυτό να θυμάσαι τον Καλοχαιρέτα τσι πεζούς όντε καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν κι αυτοί όντε θα ξεπεζέψεις.

Πάντως, εγώ κυκλοφορώ ελεύθερος και δικαιωμένος για όλη μου την κοινοβουλευτική διαδρομή, είτε σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής, είτε σε επίπεδο τοπικό”.

Ο κ. Σκουλάκης έκανε λόγο για πολιτικό κενό στα Χανιά λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Αλίμονο στον Δήμο που ο δήμαρχος δεν διεκδικεί. Αλλίμονο σε αυτόν τον τόπο με τέσσερις βουλευτές, δύο εκ των οποίων είναι υπουργοί, μνημονιακοί και οι τέσσερις, να μην μπορούν να βοηθήσουν έναν τόπο”...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο