Ανησυχία προκαλεί η αιφνιδιαστική αύξηση των κρουσμάτων γρίπης στην Ελλάδα.

Έπειτα από αρκετές εβδομάδες χαμηλής δραστηριότητας, ο ιός εμφανίζεται να προκαλεί περισσότερα κρούσματα και θανάτους.

Η χώρα μας εμφανίζεται, πάντως, να έχει χαμηλή δραστηριότητα σε σχέση με τις γειτονικές, όπου η γρίπη έχει σαφώς πιο επιθετικές τάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC).

  • Στην Ιταλία, η γρίπη βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τα αντίστοιχα περυσινά. Η δραστηριότητα του ιού κορυφώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου, με σχεδόν το 80% των “ύποπτων” δειγμάτων να βγαίνουν θετικά για γρίπη. Επικρατέστεροι υπότυποι του ιού είναι ο Β (40% των δειγμάτων) και ο Α (Η3) με το 15%.
  • Μέτρα χαρακτηρίζεται η δραστηριότητα του ιού στην Αλβανία, όπου από την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου άρχισε να κορυφώνεται. Πάνω από το 50% των θετικών δειγμάτων αφορούν γρίπη τύπου Β και τα υπόλοιπα είναι Α (Η1).
  • Υψηλή είναι η δραστηριότητα της γρίπης στο Κόσοβο. Τα θετικά για ιό δείγματα κορυφώθηκαν κατά την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και έκτοτε εμφανίζουν κάμψη. Το 65% των δειγμάτων αφορούν ιό τύπου Β.
  • Στη Βουλγαρία, τα κρούσματα της γρίπης βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, με το 60% των “ύποπτων” δειγμάτων να βγαίνουν θετικά κατά τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την τρίτη εβδομάδα Ιανουαρίου. Το 90% των θετικών δειγμάτων αφορούν γρίπη τύπου Β.
  • Μέτρια χαρακτηρίζεται η δραστηριότητα του ιού και στην Τουρκία, με τον αριθμό των θετικών για γρίπη δειγμάτων να αυξάνονται από την έναρξη του έτους. Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, μόλις το 30% των θετικών δειγμάτων αφορούν ιό γρίπης τύπου Β.
  • Σερβία, Μαυροβούνιο και Κύπρος εμφανίζουν παρόμοια εικόνα με την Ελλάδα, δηλαδή χαμηλή δραστηριότητα του ιού και επικράτηση του ιού τύπου Β.

Από το παρακάτω γράφημα του ECDC προκύπτει πως η δραστηριότητα του ιού στην Ευρώπη, κατά την τρέχουσα περίοδο, είναι πιο έντονη σε σύγκριση με την περυσινή.

Αυξημένη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η χώρα μας έχει εισέλθει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης.

Επικρατούντες υπότυποι μέχρι τώρα είναι ο Β και ο πανδημικός A (H1N1)pdm09.

Με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στην Ελλάδα, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης.

Ειδικότερα, η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο και η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Ανησυχία προκαλούν πρόσφατες ανακοινώσεις περί μετάδοσης του ιού με την αναπνοή. Αυτό καθιστά επιτακτική την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, με τον αντιγριπικό εμβολιασμό να αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως, κατά την τρέχουσα περίοδο, η τάση είναι να παρατηρούνται συμπτώματα για δύο ή τρεις μέρες, να ακολουθεί ύφεση και έπειτα από λίγες μέρες να επανεμφανίζονται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα