Στα συνδικαλιστικά όργανα του χώρου της Υγείας, φτάνουν τα απόνερα της υπόθεσης Novartis.

Οργανώσεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ καλούν τις Ομοσπονδίες γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) να πάρουν θέση στο θέμα.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, απεμπλέκοντας τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση από τη χρηματοδότηση φαρμακευτικών επιχειρήσεων...

Με βασικό άρθρο, το blog των προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ νοσοκομειακών γιατρών ygeianet, επισημαίνει πως η υπόθεση Novartis “...προσφέρει μια ευκαιρία, ίσως την τελευταία, προκειμένου να διακοπεί κάθε άμεση σχέση των γιατρών με τις φαρμακευτικές εταιρείες για ζητήματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, είτε είναι πραγματικά, είτε εικονικά προκειμένου να συγκαλυφθούν ταξίδια αναψυχής”.

Οι συντάκτες του άρθρου αναφέρουν πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την παρεμβολή των Επιστημονικών Εταιρειών, υπό την εποπτεία ενός φορέα στον οποίο θα συμμετέχει η πολιτεία, εκπρόσωποι των γιατρών και εκπρόσωποι των χορηγών, με ταυτόχρονη θέσπιση κριτηρίων διαφάνειας.

Αναφερόμενοι στις Επιστημονικές Εταιρείες, δεν εννοεί το σημερινό “δάσος” των 1.500 Εταιρειών που υπάρχουν στη χώρα μας:

“Κάθε ειδικότητα και εξειδίκευση πρέπει να αποκτήσουν μία και μοναδική εταιρεία, η οποία θα διευθετεί κάθε τι σχετικά με τα συνέδρια και την εκπαίδευση υπό την εποπτεία του φορέα που προαναφέραμε, χωρίς να έρχεται ο γιατρός σε συναλλαγή με φαρμακευτικές εταιρείες”.

Στην εκπαιδευτική διαδικασία – σημειώνουν – οφείλει να συνεισφέρει οικονομικά το κράτος, ώστε να πάψει σταδιακά η εκπαίδευση να αποτελεί προνομιακό πεδίο επιρροής των φαρμακευτικών εταιρειών, με όλες τις εγγενείς παθογένειες που δημιούργησαν αυτό το άρρωστο σκηνικό που έφτασε να απειλεί ακόμη και το πολιτικό μας σύστημα.

ΑΡΜΑ

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ανακοίνωση του Αυτόνομου Ριζοσπαστικού Μετώπου Αγώνα (ΑΡΜΑ), το οποίο καλεί ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ να πάρουν θέση στις αποκαλύψεις:

“Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως σπαταλούνταν δισεκατομμύρια και η φαρμακευτική εταιρεία τύγχανε προνομιακής μεταχείρισης, την ίδια περίοδο που οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο υπέστησαν μειώσεις μισθών και συντάξεων και χιλιάδες οδηγούνταν στη διαθεσιμότητα και την απόλυση.

Αναδεικνύονται επίσης, οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση, στη διάλυση των δομών Υγείας και Ασφάλισης και εν τέλει στην κρίση και στα Μνημόνια. Καταρρέει έτσι το αφήγημα της “συλλογικής ευθύνης”, του μαζί τα φάγαμε”.

Παρέμβαση

Με ανάρτηση στον λογαριασμό στο twitter, ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου ρίχνει το μπαλάκι στην κυβέρνηση:

“Η απεμπλοκή της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης από την χρηματοδότηση ιδιωτικών κερδοσκοπικών καπιταλιστικών εταιρειών είναι αίτημά μας ανέκαθεν.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ας το ψηφίσουν αύριο στην Βουλή αφού διαρρηγνύουν ιμάτια. Ιδού η Ρόδος...".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο