Εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ οι πρώτες συμβάσεις μεταξύ του Οργανισμού και καταστημάτων οπτικών ειδών.

Αφορά την παροχή σε ασφαλισμένους θεραπευτικών μέσων αποκατάστασης της οπτικής οξύτητας, σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Με τη νέα διαδικασία, οι ασφαλισμένοι, όταν απευθύνονται σε συμβεβλημένους παρόχους Υγείας, δεν απαιτείται να προπληρώνουν για την αγορά οπτικών ειδών, αποφεύγοντας έτσι τη γραφειοκρατία.

Οι νέες συμβάσεις αφορούν καταστήματα οπτικών που δραστηριοποιούνται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Σέρρες, ενώ σταδιακά αναμένεται να δημιουργηθεί πανελλαδικό δίκτυο συμβεβλημένων παρόχων.

Όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του Οργανισμού, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για την ένταξη των οπτικών καταστημάτων στο δίκτυο.

Η έγκαιρη, ωστόσο, εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι σημαντική τόσο για την άμεση ένταξη στο δίκτυο όσο και για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Τα συμβεβλημένα καταστήματα τις επόμενες ημέρες θα φέρουν ειδική σήμανση του ΕΟΠΥΥ που θα πιστοποιεί ότι πρόκειται για συμβεβλημένους παρόχους (“Συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ”).

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 100 οπτικοί έχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό. Η στόχευση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ήταν 50 συμβάσεις πανελλαδικά, με ιδανική διασπορά μία σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠΕΔΙ).

Ο αριθμός των συμβεβλημένων αναμένεται να αλλάξει, καθώς υποβάλλονται, στο μεταξύ, νέες αιτήσεις, για την έγκριση των οποίων απαιτούνται τρεις μήνες!

Το θέμα των συμβάσεων φαίνεται πως διχάζει τους οπτικούς, με την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών να έχει αρνηθεί τη διαδικασία.

Μέχρι σήμερα, οι ασφαλισμένοι έπαιρναν παραπεμπτικό από τον συμβεβλημένο οφθαλμίατρο, το πήγαιναν στον οπτικό και πλήρωναν το κόστος των γυαλιών.

Με την απόδειξη, πήγαιναν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να τούς επιστραφούν τα 100 ευρώ που καλύπτει ο Οργανισμός για γυαλιά κάθε τέσσερα χρόνια.

Διαδικασία

Η υπογραφή σύμβασης ΕΟΠΥΥ – οπτικών αλλάζει τη διαδικασία, η οποία έχει ως εξής:

Ο ασφαλισμένος επισκέπτεται τον συμβεβλημένο οφθαλμίατρο, ο οποίος τού χορηγεί τη “συνταγή” για τα γυαλιά.

Αναζητεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού συμβεβλημένους οπτικούς.

Στη συνέχεια, θα επισκέπτεται τον συμβεβλημένο οπτικό, ο οποίος εκτελεί τη “συνταγή”, χωρίς να ζητεί χρήματα από τον ασφαλισμένο.

Δαπάνη

Στο μεταξύ, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται το επιτρεπόμενο όριο δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για το έτος 2018 για παροχές που αφορούν σε οπτικά είδη.  

Σύμφωνα με την απόφαση, το επιτρεπόμενο όριο δαπάνης καθορίζεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση ή 25 εκατομμύρια ευρώ με αναγωγή στο εξάμηνο.

Ο "κλειστός" προϋπολογισμός για το 2018 για τη συγκεκριμένη κατηγορία διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις δαπάνες προηγούμενων ετών.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνοδος κορυφής G7: Προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες
Επικίνδυνη σχέση CoViD με λιπώδη νόσο του ήπατος μεταβολικής αιτιολογίας [ελληνική μελέτη]
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης