Αιχμές για συγκάλυψη της υπόθεσης με τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας σε επέμβαση ρουτίνας στο “Βενιζέλειο” νοσοκομείο της Κρήτης.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη τον Δεκέμβριο του 2015 και έκτοτε δεν έχουν ανακοινωθεί οι συνθήκες θανάτου, παρότι έχει διενεργηθεί έρευνα από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).

Η υπόθεση ήρθε εκ νέου στη δημοσιότητα, έπειτα από αναφορές του Άδωνι Γεωργιάδη κατά τη συζήτηση της υπόθεσης Novartis στη Βουλή.

Ο κ. Γεωργιάδης κατήγγειλε ευθέως τους υπεύθυνους, λέγοντας πως απέκρυψαν την υπόθεση, επειδή εμπλέκεται η αναισθησιολόγος - εξαδέλφη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, το πόρισμα των επιθεωρητών αποδίδει βαριά ιατρική αμέλεια στην αναισθησιολόγο.

Γίνεται λόγος για παρεκκλίσεις από την εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων για την ανάταξη του βρογχοσπασμού, καθόσον δεν χορηγήθηκαν βρογχοδιασταλτικά.

Επισημαίνεται, επίσης, και η μη ορθή χρήση της αδρεναλίνης, όσον αφορά την οδό (ενδοφλέβια) και τη χορηγούμενη δοσολογία.

Στο πόρισμα, που κατέθεσε στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης, καταλογίζεται αμέλεια σε καρδιολόγο του νοσοκομείου, καθώς και σε νοσηλεύτρια, εξαιτίας κακής συνεργασίας μεταξύ του ιατριονοσηλευτικού προσωπικού με ανακόλουθη εκτέλεση ιατρικού πρωτοκόλλου.

Ως προς την αναισθησιολόγο, αποκαλύπτεται ένα βαρύ πειθαρχικό ιστορικό, καθώς ελεγχόταν πειθαρχικά και ποινικά για κλοπή ναρκωτικών ουσιών. Η κλοπή των ναρκωτικών είχε διαπραχθεί από την αναισθησιολόγο τον Μάιο το 2015 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Έναν χρόνο αργότερα, πάντως, το ανώτατο πειθαρχικό όργανο έκρινε πως δεν ήταν κλοπή, αλλά “απρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια συμπεριφορά υπάλληλου εκτός υπηρεσίας”, επιβάλλοντας πρόστιμο 1.321 ευρώ στην αναισθησιολόγο...

ΕΔΕ

Έναν μήνα μετά από τον θάνατο του κοριτσιού, από το υπουργείο Υγείας διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) .

Οι υπεύθυνοι διαχειρίστηκαν το πόρισμα με μεγάλη προσοχή και σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), τον Δεκέμβριο του 2016 το πόρισμα απέδιδε ευθύνες για ό,τι συνέβη στα χειρουργεία του “Βενιζέλειου” νοσοκομείου στην αναισθησιολόγο των χειρουργείων, στη νοσηλεύτρια του αναισθησιολογικού τμήματος και σε καρδιολόγο του νοσοκομείου.

Πειθαρχικό

Οι γιατροί παραπέμφθηκαν στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας και η νοσηλεύτρια στο αντίστοιχο συμβούλιο για το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ.

Στη νοσηλεύτρια καταλογίστηκε αμέλεια κατά την εκτέλεση του υπαλληλικού της καθήκοντος και συγκεκριμένα ότι κατά τη διαδικασία αφύπνισης του κοριτσιού χορήγησε επιπλέον αδρεναλίνη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η νοσηλεύτρια απαλλάχθηκε στο πρωτοβάθμιο και σρο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα