Δεν έχουν αποτέλεσμα τα αντιβιοτικά στις ιώσεις και στη γρίπη. Τα συγκεκριμένα φάρμακα αντιμετωπίζουν μικρόβια και όχι ιούς, άλλα η χορήγησή τους είναι άσκοπη, ενώ οδηγεί σε αυξημένη αντοχή των παθογόνων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το 15% της συνολικής εξωνοσοκομειακής κατανάλωσης αντιβιοτικών γίνεται από τα φαρμακεία, χωρίς ιατρική συνταγή.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως – εκτός των άλλων – η ιατρική συνταγή εκπροσωπεί την ευθύνη του θεράποντος ιατρού απέναντι στον ασθενή του. Εάν η χορήγηση του φαρμάκου δεν πραγματοποιείται με την ευθύνη του θεράποντος γιατρού τότε ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη της χορήγησής του;

Το υπουργείο Υγείας προωθεί ειδική συνταγή για τη χορήγηση αντιβιοτικών και το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα συμφωνεί με το μέτρο.

O ΙΣΑ έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, επανειλημμένες εκκλήσεις προς την πολιτεία να λάβει τα αναγκαία μέτρα, για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών που συσχετίζονται με την εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων.

Τον περασμένο Οκτώβριο, έκανε για το θέμα, αναφορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. 

Ζητεί να επιβληθούν αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τον ασθενή και τη Δημόσια Υγεία.

Οι ανθεκτικές λοιμώξεις αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα, για την Δημόσια Υγεία, το οποίο πολλές φορές έχει επισημανθεί από την επιστημονική κοινότητα, χωρίς όμως η πολιτεία και να έχει λάβει μέχρι σήμερα μέτρα, για την αντιμετώπισή του.

Πρώτη

Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα.

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών εντείνεται τους χειμερινούς μήνες που έχουν έξαρση οι ιώσεις.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι κυριότερες αιτίες, για τις οποίες οι Έλληνες καταναλώνουν αντιβιοτικά είναι το συνάχι, ο βήχας και ο πονόλαιμος που προκαλούνται από ιώσεις, στις οποίες δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος  Πατούλης ζήτησε αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, όπως γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που θα αποτρέπει αυτά τα φαινόμενα επιβάλλοντας αυστηρές ποινές ,σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.

Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) αναφέρουν πως οι περισσότερες λοιµώξεις (οξείες διάρροιες, ωτίτιδες, βρογχίτιδες, ιγµορίτιδες), καθώς και ιώσεις (συµπτώµατα όπως συνάχι, πονόλαιµος, πόνος στους µύες και στα κόκκαλα, πυρετός) θεραπεύονται από µόνες τους µέσα σε σύντοµο διάστηµα (περίπου τρεις μέρες).

Αν κάποιος έχει πάρει αντιβιοτικά το διάστηµα αυτό, µπορεί να αποδώσει σε αυτά την θεραπεία του, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Οδηγίες

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν τα εξής:

  • Στο κοινό κρυολόγηµα (συνάχι, κόπωση, πόνος στα κόκκαλα, και στους µύες, πυρετός), τα αντιβιοτικά είναι τελείως άχρηστα ακόµα και αν η ρινική καταρροή είναι κολλώδης ή κιτρινωπή ή άλλου χρώµατος.Το κοινό κρυολόγηµα οφείλεται αποκλειστικά σε ιούς στους οποίους δεν δρουν τα αντιβιοτικά.
  • Σε περιπτώσεις ωτίτιδας και σε πολύ µικρά παιδιά µπορεί ο παιδίατρος να αποφασίσει να δώσει αντιβιοτικό. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν χρειάζεται.
  • Σε φαρυγγίτιδα και αµυγδαλίτιδα δεν χρειάζονται αντιβιοτικά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Η κυνάγχη και η φαρυγγίτιδα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις, ιογενείς. Μόνο σε περίπτωση µικροβιακής φαρυγγίτιδας -αµυγδαλίτιδας χρειάζεται αντιβιοτικό. Υπάρχει µια ταχεία διαγνωστική µέθοδος (strep test) η οποία ανιχνεύει την ύπαρξη παθογόνου µικροβίου.
  • Το ίδιο ισχύει και για τις βρογχίτιδες. Στην πλειοψηφία τους, οι λοιµώξεις στα παιδιά και στους ενήλικες είναι ιογενείς, άρα τα αντιβιοτικά είναι άχρηστα.

Δεν απαιτούνται αντιβιοτικά ούτε στις διάρροιες, καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ιογενείς.

Δημ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα