Στη γραμμή του προέδρου του ΕΟΠΥΥ για την ιδιοκτησία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προσχώρησε και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

Μιλώντας στο συνέδριο “Health IT 18”, ο Γιάννης Μπασκόζος (φωτό δεξιά) χαρακτήρισε παράδοξο να ανήκει στο υπουργείο Εργασίας η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), η οποία υλοποιεί την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ανάλογες θέσεις έχει εκφράσει από την αρχή της θητείας του και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης (φωτό αριστερά), ο οποίος έχει διαμαρτυρηθεί για το παράδοξο αυτό καθεστώς.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερσίμη, δεν μπορεί να υπάγεται σε μία άλλη υπηρεσία η διαδικασία ελέγχου της συνταγογράφησης η οποία γίνεται από παρόχους του ΕΟΠΥΥ και αποζημιώνεται από τον Οργανισμό.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει διαμαρτυρηθεί και για μία σειρά από καθυστερήσεις στη λειτουργία μηχανισμών ελέγχου της δαπάνης (“κόφτες”) από την πλευρά της ΗΔΙΚΑ, η οποία κοστίζει χρήματα στον Οργανισμό.

Παρά τα εύλογα επιχειρήματα, η ΗΔΙΚΑ παραμένει εκτός υπουργείου Υγείας, χωρίς να έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις.

Ο κ. Μπασκόζος τόνισε πως η ΗΔΙΚΑ είναι ο κύριος φορέας που υλοποιεί έργα πληροφορικής στην Υγεία, εξοικονομώντας σημαντικά ποσά υπέρ του δημοσίου.

Ο φορέας αυτός – είπε – υπάγεται μόνο στο υπουργείο Εργασίας, χωρίς να υπάρχει νομικά η δυνατότητα άσκησης εποπτείας και από το υπουργείο Υγείας:

Υιοθεσία

“Εάν θέλουμε να προχωρήσει αυτό το σημαντικό έργο που επιτελεί η ΗΔΙΚΑ και που αφορά όλους τους πολίτες, θα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς 'υιοθεσίας' της”.

Ο γενικός γραμματέας κατέστησε σαφές ότι δεν θα αποτελέσει μόνο η ΗΔΙΚΑ το “software house” για τα υπό υλοποίηση έργα, αλλά απαιτείται η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, στην οποία προσβλέπει το υπουργείο.

Ανέφερε ότι υπάρχει θετική διάθεση από τον ιδιωτικό τομέα και θεωρεί δεδομένο ότι θα επιτευχθεί στο τέλος αυτή η συνεργασία, προς όφελος των πολιτών, αλλά και όλων των λειτουργών Υγείας που θα κάνουν χρήση των πληροφοριακών συστημάτων, και αυτό παρά τις αντιρρήσεις και την αρχική κωλυσιεργία που ακολούθησαν ορισμένοι φορείς.

Ανέφερε ότι για να επιτύχει το όλο εγχείρημα απαιτείται η συναίνεση και η ενεργή υποστήριξη των λειτουργών Υγείας της χώρας και πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές (υπουργείο και φορείς) πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει, γιατί το νέο σύστημα θα βοηθήσει όλους και θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των λειτουργών υγείας.

Εξοικονόμηση

Ο κ. Μπασκόζος αναφέρθηκε στις προσπάθειες για ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τονίζοντας ότι αυτές δεν πρέπει να περιοριστούν στην εξοικονόμηση πόρων, όσο σημαντικός και αν είναι αυτός ο στόχος:

“Αξία θα έχει τον νέο σύστημα μόνο εάν βελτιώσει τη ζωή των ασθενών και των λειτουργών υγείας, αφήνοντας μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού των τμημάτων και διευθύνσεων πληροφορικής των νοσοκομείων, την ευθύνη αυτών που καταχωρούν στοιχεία και την ανάγκη άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων και των λογικών καθυστέρησης στο υπουργείο και τα νοσοκομεία.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη του εθνικού πλαισίου διαλειτουργικότητας και στην ανάγκη να επικοινωνούν μεταξύ τους τα πληροφοριακά συστήματα στο σύστημα Υγείας.

Έκανε ειδική αναφορά στην προστασία προσωπικών δεδομένων των πολιτών, η οποία αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας και δεσμεύτηκε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα πάρουν υπόψη τις ανησυχίες των φορέων των υγειονομικών.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς το ChatGPT μπορεί να εμποδίσει την πολυφαρμακία
Καρκίνος του πνεύμονα: Πιο αποτελεσματική νεο-επικουρική θεραπεία με αντισώματα
Ο θεραπευτικός μαγνητικός συντονισμός επηρεάζει το εσωτερικό ρολόι