Υπέρμαχος της φαρμακευτικής κάνναβης, αλλά αντίθετος με τον τρόπο που προωθείται το νέο θεσμικό πλαίσιο, εμφανίστηκε στη Βουλή ο Κώστας Μπαργιώτας.

Μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη φαρμακευτική κάνναβη, ο γιατρός και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έστρεψε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης, την ΝΔ και του ΚΚΕ.

Για την κυβέρνηση, είπε πως το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο, με αποτέλεσμα να μπαίνει κανείς στον πειρασμό να πει “πάρτε το πίσω και ξαναφέρτε το επεξεργασμένο”.

Για τις αιτιάσεις της ΝΔ, σημείωσε πως όταν είναι διαθέσιμο ένα φάρμακο, το οποίο μπορεί να έχει ισχυρή δράση, είναι ηθικά και επιστημονικά απαράδεκτο να το στερείς, να αποφεύγεις, να αποτρέπεις την κυκλοφορία του μόνο και μόνο για λόγους προκαταλήψεων, ιδεοληπτικής εμμονής ή πολιτικής κουτοπονηριάς και της υποκρισίας.

Ο κ. Μπαργιώτας ήταν λάβρος και κατά του ΚΚΕ, λέγοντας πως οι θέσεις του είναι γνωστές από παλιά: “Είναι οι γνωστές συντηρητικές θέσεις του ΚΚΕ από την εποχή που καταδίκαζε μαζί με τα ναρκωτικά και τα ρεμπέτικα και τη ροκ μουσική”.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, υπάρχει ανάγκη να ξεφύγουμε από τον λαϊκισμό γύρω από το θέμα της ινδικής κάνναβης.

Πρέπει – είπε – να αποφύγουμε την υποκρισία, όσον αφορά στη χρήση της ινδικής κάνναβης:

"Υποκρισία σημαίνει, αφενός το να μη θέλεις να αναγνωρίσεις ένα πρόβλημα που υπάρχει και που είναι διαδομένο, αφετέρου να πέφτεις στην άλλη άκρη της υποκρισίας, που λέγεται ψευτοπροοδευτισμός.

Γιατί όσοι συγχέουν την προοδευτική πολιτική με την ελευθεριότητα είναι επίσης υποκριτές και ανεδαφικοί".

Καλλιέργεια

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως θα καλλιεργούνται ποικιλίες του είδους “Cannabis Sativa L”, περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%. Δεν θα επιτρέπεται η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού.

Η έκταση στην οποία θα παράγεται το προϊόν, θα πρέπει να έχει ελάχιστο εμβαδόν 4 στρεμμάτων, στα οποία θα περιλαμβάνονται οι χώροι καλλιέργειας, μεταποίησης και οι υποστηρικτικοί χώροι (διάδρομοι, υπόστεγα, χώροι αποθήκευσης και φόρτωσης).

Δικαίωμα παραγωγής έχουν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις διορισμού ως δημόσιοι υπάλληλοι, έχουν δηλαδή "καθαρό" ποινικό μητρώο.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
Υπογραφή συμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 8 Κέντρων Υγείας στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ