Νέα διαδικασία στη χορήγηση φαρμάκων προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Το ισχύον καθεστώς επιβαρύνει το σύστημα με εκατομμύρια εκτυπωμένες συνταγές, οι οποίες κατακλύζουν κάθε μήνα τα φαρμακεία και τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

Με τροπολογία που πέρασε στο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη, το υπουργείο Υγείας καθιερώνει την άυλη συνταγή για τα φάρμακα, χωρίς να απαιτείται εκτύπωση.

Σύμφωνα με τη διάταξη, η συνταγή ή το παραπεμπτικό δύνανται να είναι ψηφιακά. Στην περίπτωση αυτή, η άυλη συνταγή ή το άυλο παραπεμπτικό διακινούνται και εκτελούνται αποκλειστικά ψηφιακά, έπειτα από την ταυτοποίηση του ασθενούς.

Οι λεπτομέρειες του νέου συστήματος αναμένεται να καθοριστούν το επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση.

Η λογική της παρέμβασης είναι να υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι συνταγές από τα φαρμακεία στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς να απαιτούνται οι περίπου 6,5 εκατομμύρια σελίδες χαρτιού που ισοδυναμούν με τον μηνιαίο αριθμό των εκδιδόμενων συνταγών.

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) εμφανίζεται επιφυλακτικό στη νέα διαδικασία, ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις του.

Η χρήση της ηλεκτρονικής συνταγής χαρακτηρίζεται ως μία σημαντική στρατηγική πολιτική για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη.

Διασυνοριακό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στη δημιουργία ενός διασυνοριακού συστήματος ηλεκτρονικής υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη.

Μεταξύ των θεμάτων που εξετάζονται είναι η δυνατότητα να λαμβάνουν οι πολίτες ηλεκτρονικές συνταγές οπουδήποτε στην Ευρώπη.

Οι χώρες που έχουν πρωτοπορήσει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι η Γερμανία και η Σουηδία, όπου ξεκίνησαν να εφαρμόζουν παρόμοια συστήματα από τη δεκαετία του '80.

Οι ΗΠΑ υιοθέτησαν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση το 2011, ενώ στην Ελλάδα ψηφίστηκε το 2010 και λίγους μήνες αργότερα έγιναν τα πρώτα βήματα εφαρμογής.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]