Εντολή να μη συνεργαστούν οι ελληνικές αρχές με το “Ίδρυμα για ένα κόσμο απαλλαγμένο από καπνό”, το οποίο ανήκει στη Philip Morris, έχει δώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Με επιστολή που απέστειλε τον περασμένο Δεκέμβριο, η περιφερειακή γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Ευρώπης Zsuzsanna Jakab (φωτό δεξιά), καλεί το υπουργείο Υγείας να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να αποφύγει τη σύμπραξη με τις καπνοβιομηχανίες.

Τηρώντας τη σύσταση, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός απέστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή προς τις υπηρεσίες του υπουργείου, τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις επιστημονικές εταιρείες.

Με την επιστολή, που επισυνάπτεται πιο κάτω, οι αποδέκτες καλούνται να επιδείξουν τη δέουσα προσοχή και σημασία, προκειμένου να τηρήσουν τις συστάσεις και τις νομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας, προκειμένου να εφαρμοστεί επιτυχώς η Σύμβαση Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού.

Η Ελλάδα έχει εκδηλώσει την πολιτική βούληση να κυρώσει και το Πρωτόκολλο για την Εξάλειψη του Παράνομου Εμπορίου Προϊόντων Καπνού (Protocol to Eliminate Illicit Trade in Tobacco Products) του ΠΟΥ.

Το Πρωτόκολλο προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως κατά την τήρηση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από αυτό, τα μέρη διασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια όσον αφορά κάθε ενδεχόμενη αλληλεπίδραση με την καπνοβιομηχανία.

Οι υποχρεώσεις που ανατίθενται στα συμβαλλόμενα μέρη δεν υλοποιούνται από την καπνοβιομηχανία, ούτε ανατίθενται σε αυτή, ενώ οι αρμόδιες αρχές διασφαλίζουν πως “...έχουν επαφές με την καπνοβιομηχανία και με εκπροσώπους των συμφερόντων της καπνοβιομηχανίας μόνο όταν αυτό είναι απολύτως αναγκαίο...”.

Ίδρυμα

Με την επιστολή της προς το ελληνικό υπουργείο Υγείας, η κ. Jakab ενημερώνει πως τον περασμένο Σεπτέμβριο η καπνοβιομηχανία Philip Morris International ανακοίνωσε πως παρέχει οικονομική ενίσχυση για τη λειτουργία ενός ιδρύματος με την επωνυμία “Ίδρυμα για ένα κόσμο απαλλαγμένο από καπνό”.

Η χρηματοδότηση της εταιρείας προς το Ίδρυμα ανέρχεται ετησίως στα 80 εκατομμύρια δολάρια και η διάρκεια της υποστήριξης φτάνει στα 12 έτη.

Ο ΠΟΥ καλεί την κυβέρνηση να περιορίσει την ανάμειξή της με την καπνοβιομηχανία, να αποφύγει συνεργασίες και να μη δεχτεί ή αιτηθεί οποιαδήποτε οικονομική ή άλλου είδους συνεισφορά από αυτήν ή από άλλους που δουλεύουν για την προώθηση των συμφερόντων της, συμπεριλαμβανομένου και του ιδρύματος αυτού.

Σχετικές συστάσεις για το θέμα ο ΠΟΥ έχει εκδώσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της εταιρείας για χρηματοδότηση του ιδρύματος.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα