Χιλιάδες πολίτες συρρέουν κάθε χρόνο στα εργαστήρια της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Τόσο η κρίση, όσο και το μεγάλο εύρος των υπηρεσιών που παρέχει, προσελκύουν πλήθος ασθενών, οι οποίοι αναζητούν φθηνή και ποιοτική λύση στο οδοντιατρικό τους πρόβλημα.

Η συμμετοχή τους στη δαπάνη είναι συμβολική, παρότι η οικονομική στήριξη της Σχολής από δημόσιους πόρους είναι ελάχιστη.

Τα παραπάνω ανέφεραν ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) Αθανάσιος Κατσίκης και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της καθηγητής Ιωάννης Τζούτζας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (20 Μαρτίου).

Σύμφωνα με τον κ. Τζούτζα, την περυσινή περίοδο εξυπηρετήθηκαν στην Οδοντιατρική Σχολή 13.750 πολίτες, αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος κατά 30% σε σύγκριση με το 2016.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθηγητές και φοιτητές είδαν έκπληκτοι μεγάλες ουσίες ασθενών, οι οποίοι περίμεναν να πάρουν σειρά προτεραιότητας για θεραπεία.

Ο καθηγητής έκανε λόγο για σταθερή αύξηση των πολιτών που εξυπηρετούνται στη διάρκεια της κρίσης, σημειώνοντας πως η χρηματοδότηση από την Πολιτεία είναι αντιστρόφως ανάλογη.

Από το 2014 – είπε – δεν υπάρχει καμία οικονομική στήριξη της Σχολής, ενώ ο ειδικός λογαριασμός για την έρευνα (ΕΛΚΕ) έχει περάσει στη γενική κυβέρνηση.

Το 2017, η Σχολή είχε έσοδα 1,17 εκατομμύριο ευρώ (1,2 εκατομμύριο το 2016), από τα οποία το 70% προήλθε από το νοσήλιο που καταβάλλουν οι εξυπηρετούμενοι πολίτες.

Κονδύλι

Ο κ. Κατσίκης γενίκευσε το θέμα της υποχρηματοδότησης στην οδοντιατρική φροντίδα, λέγοντας πως το 2017 είχαν προϋπολογιστεί 50 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ωστόσο δεν διατέθηκαν ποτέ…

Αναφέρθηκε στην κακή στοματική υγιεινή των Ελλήνων, σημειώνοντας πως γιατροί από το εξωτερικό έρχονται στη χώρα μας προκειμένου να δουν αφαίρεση δοντιών!

Η επιβάρυνση των στοματικών νοσημάτων – τόνισε – σχετίζεται με την κοινωνική και οικονομική κατάσταση.

Οι φτωχοί και οι μειονεκτούντες, υφίστανται μεγαλύτερη επιβάρυνση, ενώ έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην ενδεικνυόμενη περίθαλψη.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024
Ανταπάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη για τη νοσηλεία του πατέρα του στο "Αττικόν"