Τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας, εξέφρασε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας.

Ο Ανδρέας Ξανθός είχε συνάντηση για το θέμα με τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ Ευάγγελο Καφετζόπουλο, τον επιστημονικά υπεύθυνο των προγραμμάτων Φπίβο Ζαφειρίδη και τον συντονιστή Σωτήρη Λαϊνά, παρουσία του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Υγείας Σταμάτη Βαρδαρού.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, στόχος της συνάντησης ήταν να δοθεί οριστική λύση στο θεσμικό πρόβλημα των Προγραμμάτων που έχει επισημανθεί ως εκκρεμότητα εδώ και πολλούς μήνες, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότησή τους.

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ και οι εκπρόσωποι των Προγραμμάτων δεσμεύτηκαν ότι θα υποβάλουν άμεσα σχέδιο νέας προγραμματικής σύμβασης, το οποίο θα ενσωματώνει τις υποδείξεις του υπουργείου και θα διασφαλίζει την ομαλή χρηματοδότησή τους και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βρίσκονται υπό την εποπτεία του ΟΚΑΝΑ, μέσω του οποίου και χρηματοδοτούνται.

Είναι προγράμματα του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που λειτουργούν από το 2001 στη Θεσσαλονίκη, από το 2008 στη Σητεία, από το τέλος του 2012 στα Χανιά και από το 2015 στη Λάρισα.

Αποτελεί τη μοναδική κρατική πρόταση στη χώρα, που τοποθετεί στο επίκεντρο του τρόπου λειτουργίας του τη φιλοσοφία και τις πρακτικές αυτοβοήθειας - αλληλοβοήθειας στο πεδίο των εξαρτήσεων.

Ο τρόπος λειτουργίας του έχει δομηθεί γύρω από τις αρχές, που επικρατούν διεθνώς, οι οποίες αφορούν την μακρόχρονη και εξατομικευμένη υποστήριξη της πορείας απεξάρτησης με άξονα τις αρχές της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας.

Υποστήριξη

Σε κάθε Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας λειτουργεί ολοκληρωμένο Ανοικτό Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Χρηστών Ψυχοτρόπων Ουσιών και Μελών Οικογενειών Χρηστών.

Τα προγράμματα απευθύνονται σε ενήλικες, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης είτε από παράνομες (ναρκωτικά), είτε νόμιμες (αλκοόλ) ψυχοτρόπες ουσίες, ενώ στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης υποστηρίζονται και άνθρωποι, που έχουν πρόβλημα εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια.

Δεν υπάρχουν λίστες αναμονής και οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι δωρεάν.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη