Την ώρα που τα δέκα πολιτικά πρόσωπα προσανατολίζονται σε αποχή από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis, προβληματισμό προκαλεί η αντιπαράθεση για τα στοιχεία.

Μιλώντας την Τετάρτη στην επιτροπή, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης κατήγγειλε πως το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν “off shore” του υπουργείου. Αποκάλυψε, μάλιστα, πως βρέθηκε “μαύρη τρύπα” στα οικονομικά του Κέντρου.

Είπε πως από το 2007 έως και το 2014 τα έσοδα του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν 750 εκατομμύρια ευρώ και τα έξοδα 522 εκατομμύρια.

Η έρευνα, όμως, έδειξε πως στους 25 τραπεζικούς λογαριασμούς του Κέντρου το ταμειακό υπόλοιπο δεν ήταν 230 εκατομμύρια ευρώ, αλλά μόλις 3,1 εκατομμύρια.

Ο κ. Πολάκης έκανε λόγο για μεγάλη κομπίνα με τα εμβόλια της γρίπης, σημειώνονυας πως οι “κομπίνες" και οι "αρπαχτές" στο ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκίνησαν ουσιαστικά από το 2004.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εταιρεία της Λίνας Νικολοπούλου, συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντας πως η απευθείας αναθέσεις προγραμμάτων από το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν “σκαστή παρανομία”.

“Είχαν την αίσθηση του ακαταδίωκτου. Νόμιζαν ότι το κράτος είναι δικό μας και κάνουμε ότι θέλουμε”, είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Στοιχεία

Απαντώντας στις αιτιάσεις του, η κ. Νικολοπούλου ανακοίνωσε πως, επί δύο χρόνια, ο κ. Πολάκης ασχολείται μαζί της όπου σταθεί και όπου βρεθεί:

“Στην κατάθεσή του ως μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997 - 2014, πάλι μαζί μου ασχολήθηκε και αναρωτιέμαι, θα καλέσουν κι εμένα να καταθέσω ως μάρτυρας;

Ή μήπως φοβούνται ότι τα στοιχεία που θα προσκομίσω θα καταστρέψουν το χυδαίο αφήγημά τους; Θα μου στερήσουν τη δυνατότητα να απαντήσω σε όσα μου καταμαρτυρούν; Αναρωτιέμαι. Είναι τεστ για το δημοκρατικό ήθος της κυβέρνησης.

Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις ή η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού φθάνει και περισσεύει; Αν δεν με καλέσουν, θα είναι επειδή φοβούνται την αλήθεια”...

Εμβόλια

Την ίδια ώρα, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με τα στοιχεία που ακούγονται για τα εμβόλια της Novartis.

Γίνεται λόγος – σημειώνουν – για μίζα 50 εκατομμυρίων ευρώ, όταν ο συνολικός τζίρος των εμβολίων της εταιρείας την περίοδο 2004 – 2014 ήταν 30 εκατομμύρια.

Οι ίδιες πηγές αναφέρονται και στις καταγγελίες περί ζημιάς 25 δισ. ευρώ από τις παράνομες πρακτικές προώθησης των φαρμακευτικών εταιρειών, από τα οποία τα 3 δισ. ευρώ αποδίδονται στη Novartis. Ο συνολικός τζίρος, ωστόσο, της εταιρείας τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν 4 δισ. ευρώ...

Αίσθηση προκαλεί η παρατήρηση πως στη θητεία της σημερινής κυβέρνησης οι πωλήσεις της εταιρείας στην ελληνική αγορά δεν έχουν πληγεί, σημειώνοντας μάλιστα αύξηση πάνω από 5% τον περασμένο χρόνο!

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αρμόδιοι εισαγγελείς έχουν επισκεφθεί τέσσερις φορές τα γραφεία της Novartis Hellas και έχουν κατασχέσει υπολογιστές υπαλλήλων της. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας, πάντως, δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν στις αρμόδιες αρχές...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού