Η χρήση της καινοτομίας είναι αναγκαία, αλλά η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να αντιληφθεί πως η Ελλάδα είναι μία χώρα σε δημοσιονομική επιτήρηση.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, μιλώντας την Πέμπτη στο συνέδριο “The Future of Healthcare in Greece”.

Ο κ. Μπασκόζος απευθύνθηκε και προς τους “θεσμούς”, σημειώνοντας πως πρέπει να αποδεχτούν την πραγματικότητα πως δεν μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να πορεύεται με τόσο χαμηλό ποσοστό δημόσιων δαπανών Υγείας.

Ως προς τον ρόλο της φαρμακοβιομηχανίας, είπε πως πρέπει να αποδεχτεί πως η Ελλάδα είναι μια χώρα υπό δημοσιονομική επιτήρηση:

“Ενώ αναγνωρίζουμε το δικαίωμα για δίκαιη ανταμοιβή της καινοτομίας και της έρευνας, που βρίσκεται ενσωματωμένη στα φαρμακευτικά προϊόντα, δικαιούμαστε και έχουμε ανάγκη ειδικής πολιτικής τιμών και διευκολύνσεων”, είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, η ειδική πολιτική τιμών καθιστά δυνατή τη χρήση των νέων καινοτόμων φαρμάκων από αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη να σταματήσουν άμεσα οι πολιτικές επιθετικής προώθησης και αθέμιτου επηρεασμού της συνταγογράφησης.

Πρόσβαση

Αναφερόμενος στον ρόλο της κυβέρνησης, επεσήμανε πως οφείλει να διασφαλίζει την δυνατότητα πρόσβασης σε όλους στο φάρμακο που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Να ενισχύσει, ταυτόχρονα, τα εργαλεία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για έλεγχο και αποτροπή κακών πρακτικών συνταγογράφησης με χρήση επιστημονικά αποδεκτών θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Να διασφαλίζει, δε, την όσο το δυνατό ταχύτερη αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου και του ΕΟΠΥΥ και την ίδια στιγμή να στηρίξει την εγχώρια παραγωγική δραστηριότητα και την ανάπτυξη της έρευνας και των κλινικών μελετών με νέους σαφείς κανόνες για όλους.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;