Την ώρα που το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε πως απαγορεύεται το άτμισμα στους δημόσιους χώρους, τα στοιχεία δείχνουν πως οι καπνιστές επιλέγουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως κύριο μέσο διακοπής του καπνίσματος.

Σχετική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες επιστήμονες, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο περιοδικό British Medical Journal. Δείχνει πως την περίοδο 2012 – 2017 υπήρξε στροφή των καπνιστών προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο, με σκοπό τη διακοπή της καπνιστικής συνήθειας.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν πως στο διάστημα αυτό αυξήθηκε από 70,3% σε 74,8% το ποσοστό των τέως και νυν καπνιστών οι οποίοι επιχείρησαν να κόψουν το κάπνισμα χωρίς βοήθεια.

Μεταξύ αυτών, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου επιλέχθηκε από το 9,7%, έναντι ποσοστού 3,7% το 2012.

Το ίδιο διάστημα, μειώθηκε η προσφυγή στα φάρμακα διακοπής της καπνιστικής συνήθειας (από 14,6% στο 11,1%), καθώς και η προσφυγή στα ειδικά τμήματα διακοπής του καπνίσματος των νοσοκομείων (5% από 7,5%).

Η μελέτη δείχνει πως η επιλογή του ηλεκτρονικού τσιγάρου γίνεται κυρίως από τους νέους καπνιστές, οι οποίοι επιθυμούν να απαλλαγούν από τη συνήθεια.

Η επιστημονική ομάδα επισημαίνει πως τα ευρήματα δείχνουν στροφή στον τρόπο διακοπής του καπνίσματος και οδηγούν στο συμπέρασμα πως απαιτείται υποστήριξη της συγκεκριμένης ανάγκης των καπνιστών.

Οι ειδικοί αναδεικνύουν το ερώτημα εάν το άτμισμα θα βάλει τελικά στο περιθώριο τις άλλες μεθόδους διακοπής, σημειώνοντας την πρόκληση να αξιολογηθεί επαρκώς μία τέτοια πιθανότητα.

Απόφαση

Ενώ η επιστημονική κοινότητα εκφράζει τον προβληματισμό της για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε πως απαγορεύεται η χρήση του σε δημόσιους χώρους.

Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, που ζητούσε ακύρωση μίας σειράς υπουργικών αποφάσεων για την απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και τους περιορισμούς στη διαφήμιση προϊόντων καπνού.

Επικαλούμενοι επιστημονικές μελέτες, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου υποστήριξαν πως δεν προκύπτει ταύτιση της επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία του ηλεκτρονικού και του συμβατού τσιγάρου.

Εγκύκλιος

Την απαγόρευση χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου επισημαίνει σε πρόσφατη εγκύκλιό του και ο υπουργός Υγείας.

Στην εγκύκλιο, που είχε παρουσιάσει το Iatronet, αναφέρεται πως δεν επιτρέπεται η χρήση του στους δημόσιους χώρους, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα νέα προϊόντα καπνού και τα φυτικά προϊόντα καπνίσματος.

Από τις αντικαπνιστικές διατάξεις εξαιρούνται τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης, με ζωντανή μουσική (εμβαδού άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων) και στα καταστήματα όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παιγνίδια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Aυτοί που διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία είναι το 1%
Καταγγελία: Σοβαρότατη έλλειψη σε ψυχοθεραπευτικά και άλλα φάρμακα
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία