Μία ακόμη πρωτοποριακή καρδιοχειρουργική μέθοδο, εφάρμοσαν οι γιατροί του “Ιπποκρατείου” νοσοκομείου της Αθήνας.

Η ομάδα καρδιάς του νοσηλευτικού ιδρύματος πραγματοποίησε την Τρίτη ελάχιστα επεμβατικές διορθώσεις βαλβίδας, με τοποθέτηση τενοντίων χορδών σε τρεις νοσηλευόμενους ασθενείς.

Για την πραγματοποίηση της επέμβασης συνεργάστηκε ομάδα καρδιολόγων και καρδιοχειρουργών (φωτογραφίες).

Επικεφαλής χειρουργός ήταν ο Βασίλης Λόζος, συνεπικουρούμενος από τον διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής κλινικής Κωνσταντίνο Τριανταφύλλου, τους ειδικευόμενους καρδιοχειρουργούς Μιχάλη Δημοσθένους, Μαρία Μεϊμάρη και Στέλιο Γαϊτανάκη.

Την υπερηχογραφική επιτήρηση είχε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κωνσταντίνα Αγγέλη, ενώ συμμετείχαν οι καρδιολόγοι Κάρμεν Μολντοβάν και ο επίκουρος καθηγητής Εμμανουήλ Βαβουρανάκης, οι αναισθησιολόγοι Νικόλαος Νούτσος και Ιωάννης Τόλιος, το προσωπικό του χειρουργείου και οι νοσηλευτές.

“Πρόκειται για την πρώτη επέμβαση αυτού του είδους στην Ελλάδα”, σχολίασε την Τετάρτη η διοικήτρια του νοσοκομείου Αναστασία Μπαλασοπούλου, παρουσιάζοντας τον απολογισμό του “Ιπποκρατείου” παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Σύμφωνα με την κ. Μπαλασοπούλου, η μέθοδος εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία σε τρεις ασθενείς, οι οποίοι εμφάνιζαν σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας. Οι ασθενείς – είπε – είναι σε άριστη κατάσταση και η μέθοδος ήταν σωτήρια για τη ζωή τους.

Μιλώντας στο Iatronet, ο κ. Λόζος σημείωσε πως στους δύο άνδρες ασθενείς η μέθοδος επελέγη λόγω υψηλού κινδύνου που εμφάνιζαν, ενώ η γυναίκα ασθενής την επέλεξε ως ελάχιστα επεμβατική.

Η διόρθωση με τοποθέτηση τενοντίων χορδών, γίνεται αναίμακτα, χωρίς να υπάρξει άνοιγμα του θώρακα. Γίνεται μία μικρή τομή στο αριστερό μέρος του θώρακα και δεν απαιτείται εξωσωματική κυκλοφορία του αίματος. Πραγματοποιείται, δηλαδή, με την καρδιά πάλλουσα.

Παρέχει όλα τα πλεονεκτήματα μίας ελάχιστα χειρουργικής μεθόδου, δηλαδή πολύ μικρό χρόνο ανάνηψης και ταχεία κινητοποίηση του ασθενούς.

Ενδεικτικό της καινοτομίας είναι πως η μέθοδος έχει ανακοινωθεί μόλις πριν από τρία χρόνια και έχουν υποβληθεί σε αυτή 500 ασθενείς διεθνώς.

Τον Ιούνιο του 2017, ομάδα επιστημόνων του ίδιου νοσοκομείου είχε ανακοινώσει την πρώτη διαδερμική εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας σε δημόσιο νοσοκομείο.

Είχαν τότε εμφυτεύσει επιτυχώς μιτροειδή βαλβίδα σε ασθενή με ανεπάρκεια μιτροειδούς με πολλές συννοσηρότητες.

Βαλβίδες

Η καρδιά έχει τέσσερις βαλβίδες (δύο κολποκοιλιακές και δύο μηνοειδείς), οι οποίες βρίσκονται στους τέσσερις ινώδεις δακτυλίους της.

Οι δύο κολποκοιλιακές βαλβίδες είναι δεξιά ή τριγλώχιν, που αποτελείται από τρεις γλωχίνες και αριστερά ή μιτροειδής,που αποτελείται από δύο γλωχίνες.

Στο ελεύθερο άκρο των γλωχίνων και στην οπίσθια επιφάνειά τους, βρίσκονται πολλές λεπτές αλλά ισχυρές χορδές, οι τενόντιες χορδές, που χρησιμεύουν για να σταθεροποιούν τις γλωχίνες των βαλβίδων στη θέση σύγκλεισης.

Η κατασκευή των βαλβίδων είναι τέτοια, ώστε να ανοίγουν προς μία κατεύθυνση και να επιτρέπουν τη ροή του αίματος μόνο από τους κόλπους προς τις κοιλίες.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]