Σε αιμοδότη των προηγμένων υγειονομικά συστημάτων της βόρειας Ευρώπης, εξελίσσεται ακούσια η Ελλάδα.

Οι εκπρόσωποι των ξένων κρατών και φορέων ευχαριστούν και επίσημα τους ελληνικούς συλλόγους για τους γιατρούς που απορρόφησαν και ζητούν επίσημα και άλλους γιατρούς!

Την ίδια ώρα, σχεδόν ένα στα τρία μέλη του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) να μην έχουν δουλειά…

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε τη Μεγάλη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, κάνοντας λόγο για κατάρρευση του πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας στην Ελλάδα και εξαθλίωση του ιατρικού κόσμου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, η ανεργία των γιατρών βρίσκεται πλέον σε επίπεδα – ρεκόρ, με το 28% των μελών του ΙΣΑ να είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι.

Περισσότερα από 2.100 μέλη του είναι άνεργα την τελευταία πενταετία και 1.500 γιατροί ζητούν ετησίως από τον Σύλλογο πιστοποιητικά για μετάβαση στο εξωτερικό.

Τον περασμένο μήνα, τα εγγεγραμμένα μέλη του ΙΣΑ ήταν 24.815, όταν το 2017 ήταν 25.090 και το 2009 ήταν 25.825.

Από την αρχή του έτους, 281 γιατροί έχουν ζητήσει πιστοποιητικά από τις υπηρεσίες του ΙΣΑ, προκειμένου να εργαστούν στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 118 πιστοποιητικά για την Αγγλία, 26 για τη Γαλλία και 23 για τη Γερμανία…

Ανεργία

Το προεδρείο του ΙΣΑ αποδίδει στις πολιτικές του υπουργείου Υγείας την ανεργία και τη μετανάστευση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.

Την ίδια ώρα, η κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδα έχει επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία. Στο Κοινωνικό Ιατρείο του ΙΣΑ – είπε – έρχονται καθημερινά ασφαλισμένοι που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις δημόσιες δομές.

Ο κ. Πατούλης τόνισε πως το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να δομήσει ένα φθηνό και χαμηλής ποιότητας πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας:

“Ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται να αδυνατεί να αντιληφθεί, παρά το πρόσφατο φιάσκο των ΤΟΜΥ και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ότι είναι εκείνος που χρειάζεται τους γιατρούς για να παρέχει υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες και όχι το αντίστροφο”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει κατανοητό πως δεν γίνεται Υγεία χωρίς γιατρούς…

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων
ΕΛΙΚΑΡ: Δωρεάν καρδιολογικοί έλεγχοι σε Καρδάμυλα και Βολισσό Χίου
Δραματικές οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία.