Αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών πρόκειται να συναντηθεί εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών μετά την απόφαση της συγκλήτου για τη δημιουργία τμήματος Φυσικοθεραπείας στη δομή.

Σε συνομιλία που είχαμε με τον πρόεδρο του ΠΣΦ, κ. Πέτρο Λυμπερίδη, ο οποίος μας επιβεβαίωσε την πληροφορία της συνάντησης, μας τόνισε ότι το θέμα που έχει δημιουργηθεί είναι μείζον, διότι καταρχήν "τορπιλίζει" την απόφαση της κυβέρνησης για την δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο οποίο το τμήμα φυσικοθεραπείας είναι αυτοτελές.

Η αντιπροσωπεία του ΠΣΦ, στο πλαίσιο της συνάντησης με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου θα ήθελε να ενημερωθεί για τη  μελέτη σκοπιμότητας που οδήγησε την σύγκλητο σε αυτή την απόφαση, καθώς και το τι πραγματικά αυτή εξυπηρετεί. 

Σε επιστολή που έστειλε ο ΠΣΦ τόσο στα μέλη του όσο και στους φοιτητές φυσικοθεραπείας μιλά για " μεθοδευμένη πρόθεση του Υπουργείο Παιδείας να αλλοιώσει την Ακαδημαϊκή ταυτότητα των τμημάτων φυσικοθεραπείας της χώρας."

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζεται στην επιστολή,  "η διαφαινόμενη πρόθεση της Μονοτμηματικής Σχολής  ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών,που έχει την έγκριση της Συγκλήτου, για την δημιουργία τμήματος φυσικοθεραπείας,   φαίνεται ότι εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλάνο  που έχει σχεδιαστεί, όπως και οι πιέσεις του Υπουργείου Παιδείας προς το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, να ενταχθεί στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας είναι έντονες. 

Και συνεχίζει η επιστολή "είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε την αγωνία της  μονοτμηματικής Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του Νόμου 4485/2017 προκειμένου να διατηρηθεί σαν σχολή, καθώς σύμφωνα με το Νόμο  (άρθρο 9 παρ. 2 ): Οι Σχολές διαιρούνται σε Τμήματα. Δεν είναι δυνατή η ύπαρξη Σχολής με λιγότερα από δύο (2) Τμήματα, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου η αναγκαιότητα σύστασης Σχολής με ένα (1) Τμήμα αιτιολογείται ειδικά από τη Σύγκλητο.

Δεν είμαστε όμως στην θέση να αντιληφθούμε την εμμονή του Υπουργείου Παιδείας για την ένταξη του τμήματος φυσικοθεραπείας της Στερεάς Ελλάδας στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας 

Η Φυσικοθεραπεία είναι εφαρμοσμένη Επιστήμη Υγείας και κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)  το επάγγελμα του Φυσικοθεραπευτή ανήκει στην World Health Professions Alliance (WHPA, 2010) ως αυτοδύναμο Επάγγελμα Υγείας, όπως οι ιατροί, οι φαρμακοποιοί, οι οδοντίατροι και οι νοσηλευτές." 

Στην περίπτωση που δεν λυθεί το θέμα άμεσα ο ΠΣΦ μέσω της επιστολής του καλεί τους εμπλεκόμενους σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"ΑνθίΖΩ" με την ΑΚΟΣ στην Κύπρο
Eρχονται και άλλα προγράμματα πρόληψης
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο