Στον αέρα τινάζει το σύστημα εισφορών 26,9% για τους ελεύθερους επαγγελματίες επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα”, απόφαση ελήφθη από την Ολομέλεια του ΣτΕ, παραμονή του Λαζάρου, με ψήφους 17 υπέρ και 8 κατά και αναμένεται να εκδοθεί τον ερχόμενο μήνα.

Σημειώνεται πως κατά της απόφασης είχαν προσφύγει οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μεταξύ των οποίων και οι Ιατρικοί Σύλλογοι.

Το ΣτΕ τους δικαιώνει, κρίνοντας αντισυνταγματικά τα εξής σημεία του “νόμου Κατρούγκαλου”:

Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) και των αγροτών στον ΕΦΚΑ.

Τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Προσφυγές

Οι προσφυγές κατά του νόμου ξεκίνησαν πέρυσι τον Φεβρουάριο και κορυφώθηκαν τον Οκτώβριο.

Φορείς και ιδιώτες ζητούσαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί ως αντίθετα και αντισυνταγματικά στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο επίμαχος ασφαλιστικός νόμος 4387/2016, καθώς και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί.

Η απόφαση προκαλεί αιφνιδιασμό στην κυβέρνηση και – σύμφωνα με το “Πρώτο Θέμα” - γίνεται λόγος για “πολιτικό παιχνίδι του ΣτΕ”.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους