Προβληματισμό προκαλεί η καταγγελία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία σχετικά με τις προμήθειες υλικού από τις νοσηλευτικές μονάδες του ΕΣΥ.

Επικαλούμενο καταγγελία των εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ αφήνει αιχμές κατά της διοίκησης του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος:

“Μετά τον εξαναγκασμό των ασθενών να φέρνουν τα υλικά ως δωρεά στο νοσοκομείο από το σπίτι τους για να χειρουργηθούν, έχουμε αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του για την προμήθεια πάσης φύσεως υλικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα χειραγώγησης και παρέμβασης του διοικητή, που απαγορεύεται εκ του νόμου”.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα πραγματοποιούν το 70% των προμηθειών πάσης φύσεως υλικών χωρίς διαγωνισμούς, ουσιαστικά με απευθείας αναθέσεις.

Ο νόμος – σημειώνει – ορίζει πως τίθενται οι τεχνικές προδιαγραφές από τους ιατρούς της κάθε κλινικής για τα υλικά που χρειάζονται προς προμήθεια και γίνεται έρευνα αγοράς από το ελεύθερο εμπόριο με ανάρτηση στη “Διαύγεια”.

Θα πρέπει τρεις τουλάχιστον εταιρίες να καταθέσουν προσφορά. Η προμήθεια ανατίθεται στη μειοδότρια εταιρία. Εάν τυχόν η μειοδότρια εταιρία παραδώσει υλικά χωρίς να τηρούνται οι προδιαγραφές, επιστρέφονται και ανατίθενται στη δεύτερη κατά σειρά μειοδότρια.

Διοικητής

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, από την αρχή του έτους υπάρχουν αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου για τις προμήθειες, στις οποίες παρεμβαίνει ο διοικητής, παρά τις προβλέψεις του νόμου:

“Το διοικητικό συμβούλιο αποφασίζει για όλες τις προμήθειες υλικών ότι: σε περιπτώσεις χρήσης υλικών για την αντιμετώπιση εξειδικευμένων περιπτώσεων ασθενών, όπου εκτός από τα αντικειμενικά οικονομικά στοιχεία απαιτείται η αξιολόγηση περισσότερων κριτηρίων επί των προσφορών που κατατέθηκαν, η προμήθεια των ειδών θα γίνεται με την έγκριση του διοικητή από την προσφέρουσα εταιρεία που πληροί τις απαιτούμενες ειδικές προδιαγραφές για την αντιμετώπιση του περιστατικού, σύμφωνα με έγγραφο που θα καταθέτει ο υπεύθυνος ιατρός και στο οποίο θα αιτιολογούνται οι λόγοι ακαταλληλότητας της προσφοράς του μειοδότη”.

“Γιατί δεν τηρείται ο νόμος; Γιατί πρέπει να παρεμβαίνει ο διοικητής;”, αναρωτιέται το προεδρείο της Ομοσπονδίας, για να τονίσει:

Όταν η μειοδότρια εταιρία δεν τηρεί τις προδιαγραφές στα υλικά που παραδίδει, αυτόματα το νοσοκομείο απευθύνεται στη δεύτερη μειοδότρια εταιρία και όχι στο διοικητή.

Περιστατικά

Από την ΠΟΕΔΗΝ δημοσιοποιούνται μία σειρά από περιστατικά σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας:

Σε νοσηλευτικό ίδρυμα αναθέτουν με αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου νομικές υποθέσεις, έναντι αμοιβής, στο δικηγορικό γραφείο του πατέρα της αναπληρώτριας διοικήτριας, με την ίδια να ψηφίζει τις αποφάσεις.

Στα Τρίκαλα, ο διοικητής του νοσοκομείου εξέδωσε διοικητικό διάταγμα, που απαγορεύει σε οποιονδήποτε δημόσια δήλωση για θέματα του νοσοκομείου χωρίς να προηγείται η σχετική ενημέρωση στον διοικητή.

Διευθυντής γιατρός, με 28 έτη υπηρεσίες στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, καθαιρέθηκε από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ επειδή διαφώνησε με τον υπουργό και συμμετέχει στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών...

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κορωνοϊός: Η Ιταλία τίμησε τη μνήμη των νεκρών της CoViD
Ο Μπάιντεν προωθεί διάταγμα για την έρευνα της υγείας των γυναικών
Ογκολογικό "Μ. Βαρδινογιάννη": Νέα παράταση στην έναρξη λειτουργίας