Να αποφεύγεται η επαφή με τα μάτια του αντιβιοτικού για σκύλους “Osurnia”, προειδοποιεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σύμφωνα με την Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Κτηνιατρική Χρήση, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των κατοικίδιων και των ιδιοκτητών τους από τυχαία έκθεση των ματιών στο φάρμακο.

Πρόκειται για ένα τζελ για τη θεραπεία λοιμώξεων στα αυτιά σκύλων.

Οι ειδικοί του ΕΜΑ σημειώνουν πως τυχαία έκθεση έγινε όταν ο σκύλος κούνησε το κεφάλι, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την εφαρμογή του φαρμάκου.

Δεν είναι σαφές εάν οι βλάβες στα μάτια των σκύλων οφείλονται, επίσης, σε τυχαία επαφή, αν και αυτό επιβεβαιώθηκε από ορισμένες μελέτες.

Οι τραυματισμοί στους ανθρώπους περιλαμβάνουν δύο περιπτώσεις έλκους κερατοειδούς (βλάβη στο διαυγές στρώμα στο μπροστινό μέρος του ματιού).

Υπήρξαν και αναφορές για ερεθισμό των ματιών, επιπεφυκίτιδα, ερυθρότητα, καύση, τσούξιμο και κνησμό.

Οι τραυματισμοί στα μάτια των σκυλιών περιλαμβάνουν έλκη κερατοειδούς, μειωμένη όραση, επιπεφυκίτιδα, ερυθρότητα και οίδημα γύρω από το μάτι.

Με βάση τα παραπάνω, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες να αποφεύγεται η επαφή με τα μάτια ανθρώπων και σκύλων. Σε περίπτωση ακούσιας έκθεσης, πρέπει να ξεπλένονται καλά με νερό και να παρέχεται ιατρική φροντίδα.

Οι επαγγελματίες Υγείας θα ενημερωθούν γραπτώς για το θέμα και θα κληθούν να αναφέρουν τυχόν ύποπτες παρενέργειες στις αρμόδιες εθνικές αρχές ή στην παρασκευάστρια εταιρεία.

Οι υπηρεσίες του EMA θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την ασφάλεια του φαρμάκου και θα αναλάβουν πρωτοβουλία, ανάλογα με την περίπτωση.

Κοινό

Το Osurnia είναι ένα πήκτωμα (τζελ) αυτιού, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία λοιμώξεων του αυτιού σε σκύλους.

Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να αποφευχθεί η επαφή του τζελ με τα μάτια των ανθρώπων που προβαίνουν σε εφαρμογή του φαρμάκου και όσων βρίσκονται κοντά.

Τα μέτρα που προτείνονται είναι η συγκράτηση του κεφαλιού του σκύλου κατά την εφαρμογή του φαρμάκου, ώστε να εμποδιστεί το ζώο να τινάξει το κεφάλι του και να εκτοξεύσει το φάρμακο γύρω.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί μέριμνα για να αποφευχθεί η επαφή του τζελ με τα μάτια του σκύλου.

Σε περίπτωση ακούσιας έκθεσης στα μάτια ανθρώπων ή σκύλων, ξεπλύνετε προσεκτικά τα μάτια με νερό για 10 έως 15 λεπτά και αναζητήστε ιατρική φροντίδα.

Επαγγελματίες

Πριν από την εφαρμογή του τζελ σε σκύλους, οι κτηνίατροι πρέπει να εξετάσουν το εξωτερικό κανάλι του αυτιού για να διασφαλίσουν ότι το τύμπανο δεν είναι διάτρητο.

Οι κτηνίατροι πρέπει να συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες των κατοικίδιων για τον τρόπο εφαρμογής του φαρμάκου.

Πρέπει, επίσης, να συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες να παρακολουθούν τους σκύλους που υποβάλλονται σε θεραπεία και να επικοινωνούν σε περίπτωση τυχόν παρενεργειών, ιδίως εκείνων που επηρεάζουν τα μάτια.

Πληροφορίες

Το Osurnia είναι κτηνιατρικό φάρμακο που χρησιμοποιείται σε σκύλους για τη θεραπεία λοιμώξεων του αυτιού.

Είναι διαθέσιμο ως πήκτωμα που χορηγείται στο αυτί. Τα περιεχόμενα ενός σωληναρίου γίνονται σε κάθε μολυσμένο αυτί και η θεραπεία επαναλαμβάνεται μετά από μία εβδομάδα.

Περιέχει τις δραστικές ουσίες terbinafine, florfenicol και οξική βηταμεθαζόνη. Οι μολύνσεις στα αυτιά των σκύλων μπορούν να προκληθούν από βακτήρια ή μύκητες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια