Καινοτόμες λύσεις σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών υγείας που επιτρέπουν να πετύχουμε περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα, δίνοντας τα ίδια ή και λιγότερα χρήματα, αναδείχθηκαν στο πλαίσιο του 2nd Health Innovation Conference (#hic18).

Στα οφέλη της τεχνολογίας blockchain, η οποία επιτρέπει την αποθήκευση και το διαμοιρασμό δεδομένων από πολλούς χρήστες με ένα πιστοποιημένα ασφαλή τρόπο, αναφέρθηκε ο Γιώργος Κλέτσας, Manager Technologies Greece & Balkans IQVIA. «Αυτή η νέα μέθοδος μπορεί να βοηθήσει σε σύνθετα προβλήματα όπως ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς, τα πλαστά φάρμακα και η αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμάκων, αλλά και να λειτουργήσει ως καταλύτης για την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης σε ακόμα περισσότερες εκφάνσεις της Υγείας» εξήγησε. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ήδη η IBM Watson Health έχει υπογράψει μια ερευνητική πρωτοβουλία με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) με στόχο τον καθορισμό ασφαλούς, αποτελεσματικής και κλιμακούμενης ανταλλαγής δεδομένων για την υγεία, χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain.

Στο παράδειγμα της GIVMED μέσω της οποίας έχουν «σωθεί» 20.000 συσκευασίες φαρμάκων (αξίας 200.000 ευρώ) σε δύο χρόνια, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Θανάσης Βράτιμος, Συνιδρυτής και Υπεύθυνος Ανάπτυξης της οργάνωσης. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα, 2.300.000 συμπολίτες μας ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και την ίδια στιγμή τουλάχιστον 34.000.000 κουτιά φαρμάκων λήγουν. «Τα προγράμματα του οργανισμού, στοχεύουν στη γεφύρωση αυτού του χάσματος» επισήμανε. Αυτό γίνεται μέσω μίας ειδικής πλατφόρμας για τη δωρεά φαρμάκων μεταξύ κοινωφελών φορέων, καθώς και τη δωρεά φαρμάκων από πολίτες και φαρμακοβιομηχανίες.

Στις προοπτικές των διασπαστικών τεχνολογιών, οι οποίες κερδίζουν έδαφος στον χώρο της υγείας, αναφέρθηκε με τη σειρά του ο Αναστάσιος Ρεντούμης, Manager Υπηρεσιών Υγείας, Innovation Manager & Πρόεδρος ΜΚΟ Σ.Ο.Φ. «Οι ανάγκες για την επίλυση προβλημάτων ιδιαίτερα στον χώρο της υγιούς και ενεργούς γήρανσης δημιουργούν επιπλέον χώρο για την πιλοτική εφαρμογή τους», διευκρίνισε, εκτιμώντας ότι σε βάθος 10ετίας θα εκτοπίσουν προϊόντα και υπηρεσίες που σήμερα είναι στην καρδιά της λειτουργίας των συστημάτων υγείας. «Παρόλα αυτά, οι νέες λύσεις, δημιουργούν και νέα προβλήματα τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε. Αυτές, όπως εξήγησε, έχουν να κάνουν με το πλήθος των δεδομένων και την ποιότητά τους, την αξιολόγηση των δεδομένων υγείας, την διαλειτουργικότητα εφαρμογών σε έναν ενιαίο, ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό φάκελο, θέματα πιστοποίησης των εφαρμογών, καταλήγοντας «Σε αυτό το πλαίσιο, είναι επιτακτικό ένα στρατηγικό σχέδιο για την ηλεκτρονική υγεία και την καινοτομία που να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις».

Την ίδια ώρα, συναρπαστικές είναι οι εξελίξεις που αναμένονται στην καρδιολογία και στην καρδιαγγειακή ιατρική ευρύτερα την επόμενη 25ετία. «Τα  κύρια πεδία αυτής της εξέλιξης είναι οι μικρές συσκευές (miniaturization), το digital health και η απεικόνιση. Οι εξελίξεις αυτές θα καθορίσουν όχι μόνο την ιατρική σαν ατομικό επίπεδο αλλά ευρύτερα τα θέματα υγείας», ανέφερε ο καθηγητής Καρδιολογίας, Πάνος Βάρδας. Οι εξελίξεις αυτές θα συμβάλλουν αναμφισβήτητα στην επέκταση της ζωής, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν σχετικά με το κόστος τους και τη διαθεσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων να πληρώσουν ανθρώπους που θα ζουν περισσότερο, τόνισε ο καθηγητής.

Tα οφέλη της υιοθέτησης σύγχρονων προτύπων οργάνωσης των εφοδιαστικών αλυσίδων στο 401 ΓΣΝΑ, ανέδειξε από την πλευρά του ο Σωτήρης Τσιάφος –Τσιάρας, Στρατιωτικός Φαρμακοποιός. Στο νοσοκομείο είναι σε εξέλιξη πιλοτικό έργο αυτοματοποίησης της διακίνησης των επεμβατικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων, με τη χρήση του διεθνούς συστήματος προτύπων GS1. «Σκοπός είναι να δίνεται η δυνατότητα ακριβούς καταγραφής της απαραίτητης πληροφορίας (κωδικός, παρτίδα/serial number) σε κάθε στάδιο της διακίνησής τους στο νοσοκομείο, από την παραλαβή μέχρι την ανάλωση τους» σημείωσε. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται όχι μόνο η αποδοτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά κυρίως η ασφάλεια των ασθενών, καθώς «εξασφαλίζεται ότι δε θα χρησιμοποιηθεί ακατάλληλο ή υπό ανάκληση προϊόν, ενώ είμαστε σε θέση άμεσα να γνωρίζουμε ποιο είδος (παρτίδα/serial number) χρησιμοποιήθηκε σε ποιο ασθενή».

Η κλινική αποτελεσματικότητα, η παραγωγικότητα, η λειτουργική και οικονομική αποδοτικότητα και η ικανοποίηση του ασθενή επιβάλλουν νέες απαιτήσεις στην στοχοθέτηση της Διαχείρισης Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (ΒΙΤ), ανέφερε ο Σπύρος Γκίκας, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας και Κύπρου της GE Healthcare. «Η Ιατρική Τεχνολογία ανταποκρίνεται στις ανάγκες αυτές συνεισφέροντας επιλογές προκειμένου να διευκολύνουν τις νέες προσεγγίσεις στην Διαχείριση της ΒΙΤ» επισήμανε. «Αρκεί η αξιολόγησή της να επιτρέψει την διάχυση και υιοθέτησή της στο χώρο της Υγείας».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία