Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε κλινικές δοκιμές για καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο και οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, ενώ το  αντίθετο ισχύει στις μελέτες για υπέρταση, κολπική μαρμαρυγή και πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας. 

Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές εξέτασαν τον αριθμό των γυναικών και των ανδρών που συμμετείχαν σε καρδιαγγειακές μελέτες που υποβλήθηκαν στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για την υποστήριξη των εγκρίσεων νέων φαρμάκων. Μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2005 και της 15ης Σεπτεμβρίου 2015, εξετάστηκαν 36 ποσοστά εγκρίσεων για 35 φάρμακα για οξύ στεφανιαίο σύνδρομο / έμφραγμα του μυοκαρδίου, κολπική μαρμαρυγή, στεφανιαία νόσο συμπεριλαμβανομένης της στηθάγχης, καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση και πνευμονική αρτηριακή υπέρταση των εγγεγραμμένων γυναικών.

«Καθώς προχωρούμε στην εποχή της ιατρικής ακρίβειας, που αξιολογείται ο  αντίκτυπός της στον ασθενή και την ασθένεια, είναι επιτακτική ανάγκη οι συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή να αντιπροσωπεύουν όλο το φάσμα των ασθενών για τους οποίους θα πρέπει να συνταγογραφείται το φάρμακο, δήλωσε η Janet Woodcock, MD, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια του Κέντρου Φαρμάκων για την Αξιολόγηση και Έρευνα του FDA. «Αυτό θα μας φέρει πιο κοντά στον στόχο μας να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές πληροφορίες σχετικά με τη χρήση φαρμάκων για κάθε ασθενή», δήλωσε ο ίδιος.

Οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή των γυναικών υπολογίστηκαν διαιρώντας το ποσοστό των γυναικών που συμμετείχαν στη δοκιμή με το ποσοστό του συνόλου των γυναικών που νοσούν από μία ασθένεια, με ένα εύρος μεταξύ 0,8 και 1,2 . Συνολικά, το ποσοστό των εγγεγραμμένων γυναικών κυμάνθηκε από 22 έως 81 τοις εκατό, με μέσο όρο 46 τοις εκατό.

Ο λόγος για την κολπική μαρμαρυγή ήταν 0,8-1,1, για την υπέρταση ήταν 0,9 και για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση ήταν 1,4, όπου και στις τρεις προαναφερθείσες περιπτώσεις ήταν στο   επιθυμητό εύρος. Στον αντίποδα ήταν η καρδιακή ανεπάρκεια, η στεφανιαία νόσος και το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο / έμφραγμα του μυοκαρδίου όπου ο λόγος ήταν κάτω από το επίπεδο της αναλογίας, στα 0.5-0.6, 0.6 και 0.6 αντίστοιχα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ