Ενστάσεις για το κατά πόσον οι παράλληλες εξαγωγές “ευθύνονται” για τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά, εκφράζει ο γραμματέας του Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων.

Με αφορμή την αλλαγή στάσης της Κομισιόν στο θέμα, που παρουσίασε το Iatronet, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης (φωτό) εκτιμά πως το παράλληλο εμπόριο δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη για το πρόβλημα:

“Όπως σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους, υπάρχουν και στον δικό μας ορισμένοι που δεν είναι τόσο ευσυνείδητοι”, σημειώνει.

Τονίζει, ωστόσο, πως ο κλάδος έχει δείξει πολύ μεγάλη αυτοσυγκράτηση τα τελευταία χρόνια, στηρίζοντας θεσμικά τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) σε μία σειρά από αποφάσεις που έλαβε για απαγόρευση εξαγωγών.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, οι ελλείψεις εμβολίων οφείλονται στη μείωση των εισαγωγών τους κατά 70% στη χώρα μας, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις ηπαρίνες, των οποίων οι εισαγωγές έχουν μειωθεί κατά 50% έως 55%.

Ο γραμματέας του Συλλόγου παραδέχεται τα τελευταία χρόνια υπήρξε αύξηση των παράλληλων εξαγωγών. Αναφέρει, ωστόσο, πως σε μία συνολική αύξηση πωλήσεων 7% το εν λόγω διάστημα, οι παράλληλες εξαγωγές έχουν αύξηση 1%.

Σχολιάζοντας τον λόγο για τον οποίο ελληνικές φαρμακαποθήκες εξάγουν φάρμακα που προορίζονται για την ελληνική αγορά, αναφέρει πως αναζητούν ρευστότητα, την οποία δεν μπορούν να βρουν από τις εγχώριες πωλήσεις.

Απαιτήσεις

Στο τέλος του 2016 – εξηγεί – οι απαιτήσεις που είχαν οι φαρμακευτικές εταιρείες προς τον ιδιωτικό τομέα ανέρχονταν σε 140 εκατομμύρια ευρώ, όταν το ίδιο διάστημα οι απαιτήσεις των συνεταιρισμών και των αποθηκών προς τα φαρμακεία είχαν φτάσει στα 704 εκατομμύρια.

Για τη σχέση των παράλληλων εξαγωγών με τις ελλείψεις φαρμάκων, ο κ. Σκυλακάκης επικαλείται πρόσφατη ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με αυτή, οι παράλληλες εξαγωγές αποτελούν το όγδοο, κατά σειρά, αίτιο ελλείψεων φαρμάκων από την ευρωπαϊκή αγορά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν