Άγνωστος Χ παραμένει για τους παρόχους το υπόλοιπο που θα απομείνει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, καθώς από την μία γίνονται μεν πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά από την άλλη υπάρχει το περσινό clawback, αλλά και οι περικοπές της περιόδου 2012-2015. 

Παρόλα αυτά, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, σε ενημέρωση προς στα μέλη του, τόνισε ότι άρχισε να εξοφλείται ο Ιανουάριος του 2018 από τον οποίο παρακρατείται η α δόση του οφειλόμενου claw back του 2017. Το συνολικό ποσό του claw back (α εξάμηνο + β εξάμηνο ) θα παρακρατηθεί σε 24 δόσεις, δηλαδή από κάθε μήνα το 1/24 αυτού. Σε όσους συμβεβλημένους παρόχους προέκυψαν υπολειπόμενα  οφειλόμενα ποσά, μετά τον συμψηφισμό του rebate και clawback των ετών 2013-2015 με τα απλήρωτα 10% των ετών 2012-2015, παρακρατείται και η α δόση αυτού του ποσού. 

Εντός των επομένων ημερών θα καταβληθεί ο μήνας Φεβρουάριος, ο οποίος έχει οριστικοποιηθεί και θα παρακρατηθεί η δεύτερη δόση.

Επίσης, από τον μήνα Μάρτιο ο οποίος εκκαθαρίζεται και ενδέχεται να καταβληθεί έως τα τέλη Ιουνίου, θα παρακρατηθεί η τρίτη δόση. 

Μολονότι ο ΠΦΣ αναγνωρίζει ότι ο Οργανισμός έχει βελτιώσει το όλο σύστημα εκκαθαρίσεων και έχει επιτύχει τη συντόμευση της διαδικασίας -η ευρωπαϊκή οδηγία μιλά για 60 ημέρες- θεωρεί εξοντωτικά τα μέτρα του claw back και rebate που υποχρεώνουν τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών για 3-4 μήνες το χρόνο.

Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση και τη σύνδεση της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών με το καθαρό εισόδημα περιορίζουν την πραγματική αμοιβή για κάθε συνεδρία φυσικοθεραπείας στο ποσό των 4 ( τεσσάρων) ευρώ. Δεν είναι τυχαίο που αρκετά εργαστήρια φυσικοθεραπείας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και επίσης δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΠΣΦ ( βαρόμετρο), που το 32% των πτυχιούχων φυσικοθεραπευτών σκέφτεται σοβαρά τη μετανάστευση στο εξωτερικό σαν λύση στο επαγγελματικό αδιέξοδο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]