Με μεγάλες ελλείψεις και προβλήματα θα καλύψουν και τη φετινή περίοδο διακοπών οι τουριστικές περιοχές της χώρας.

Κέντρα Υγείας που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς δεν διαθέτουν επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως...Κέντρα Διακομιδών.

Το πρόβλημα επιτείνουν οι ανεπάρκειες του ΕΚΑΒ, οδηγώντας την κατάσταση στα άκρα, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ (παρατίθενται αναλυτικά πιο κάτω), στα Κέντρα Υγείας των νησιών δεν λειτουργούν εργαστήρια, ακτινολογικά μηχανήματα είναι χαλασμένα και – σε πολλές περιπτώσεις – δεν διαθέτουν υλικά για να κάνουν ακτινογραφίες...

Η μηχανοργάνωσή τους είναι ανύπαρκτη, όπως και η φύλαξή τους. Την ίδια ώρα, καινούργια και πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα σκουριάζουν παροπλισμένα, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η καθαριότητα υστερεί, λόγω έλλειψης κονδυλίων για να συναφθούν συμβάσεις εργασίας. Καθαρίζουν οι νοσηλευτές και οι γιατροί όσο μπορούν.

Ο ιματισμός πλένεται σε πλυντήρια που αγοράστηκαν με έρανο ή έφεραν από το σπίτι τους οι εργαζόμενοι.

Τα ιδιωτικά τουριστικά ιατρεία ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο στα νησιά και κάνουν χρυσές δουλειές, χρεώνοντας κατά το δοκούν αφού, καθώς συχνά δεν έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Κάτοικοι

Οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιωτικών περιοχών ζουν ένα Γολγοθά. Απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας που δεν έχουν γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και καταλήγουν με διακομιδές σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Κρήτης, της Θεσσαλονίκης ή των Ιωαννίνων...

Λόγω έλλειψης πληρωμάτων, τα ασθενοφόρα αναγκάζονται να οδηγούν γιατροί, νοσηλευτές, βοηθητικό ή διοικητικό προσωπικό...

Τα Κέντρα Υγείας στενάζουν από την έλλειψη υγειονομικού υλικού. Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, οι υποδομές βρίσκονται σε κακά χάλια λόγω έλλειψης συντήρησης.

Κέντρα Υγείας αδυνατούν να βάλουν βενζίνη στα ρεζερβουάρ των ασθενοφόρων, καθότι χρωστάνε στους πρατηριούχους οι οποίοι κόβουν την πίστωση.

Μετανάστες

Στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας των νησιών αυξήθηκε κατά πολύ η ζήτηση σε υπηρεσίες λόγω των προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, πολλοί επιδιώκουν να ασθενήσουν γιατί έτσι εξασφαλίζουν την προώθησή τους στην Αθήνα.

Η συνεννόηση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι αδύνατη λόγω γλώσσας. Δεν προσλαμβάνονται διερμηνείς, αν και η παρουσία τους επιβάλλεται από τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλύπτει την πρόσληψή τους με κοινοτικά κονδύλια.

Οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ που τούς συνοδεύουν στις Υγειονομικές Μονάδες, έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη, δεν συνεργάζονται με τους γιατρούς και το προσωπικό.

Πολλά Κέντρα Υγείας κλείνουν με αποφάσεις των ΥΠΕ το μεσημέρι λόγω έλλειψης γιατρών, αν και έπρεπε να είναι ανοικτά 24 ώρες το 24ωρο.

Νοσηλευτικό Προσωπικό μετακινείται σε νοσοκομεία, με αποφάσεις διοικητών των ΥΠΕ για να καλύψουν τα τεράστια κενά. Γενικοί γιατροί, αγροτικοί και ειδικευμένοι γιατροί των Κέντρων Υγείας, μετακινούνται επίσης στα νοσοκομεία για να καλύψουν εφημερίες.

Γιατροί

Εύλογο είναι το επιχείρημα της ΠΟΕΔΗΝ για τους γιατρούς. Δεν υπάρχουν – σημειώνει – άνεργοι γενικοί γιατροί. Προσλαμβάνονται άμεσα σε Αγροτικά, Περιφερειακά Ιατρεία με πενταετή θητεία και 1.800 ευρώ το μήνα (μισθός και εφημερίες) και μετά δικαιούνται θέση μόνιμου γιατρού του ΕΣΥ. Γιατί, λοιπόν, να επιλέξουν με δύο έτη σύμβασης, να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ;

Για αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, μετακινούνται συνεχώς γιατροί από τα Κέντρα Υγείας αστικού ή αγροτικού τύπου προς τις ΤΟΜΥ. Οι μισές μονάδες του πρώην ΕΟΠΥΥ έκλεισαν και οι άλλες μισές από Κέντρα Υγείας αστικού τύπου μετατρέπονται σε ΤΟΜΥ.

Στα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές. Στις 10.000 οργανικές θέσεις υπηρετούν 3.500 και στις 7.000 θέσεις Ιατρών υπηρετούν 3.000 εκ των οποίων οι 2.000 είναι αγροτικοί ιατροί.

Εντατικές

Οι διαθέσιμες κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στα νησιά είναι ανύπαρκτες.

Νησιά που αποκλείονται το χειμώνα και το καλοκαίρι τα επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες δεν διαθέτουν καθόλου ΜΕΘ.

Για κάποια μάλιστα προβλέπονται στους οργανισμούς των νοσοκομείων (στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο) και δεν λειτουργούν.

Έκτακτα περιστατικά αεροδιακομίζονται για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία στην Ηπειρωτική Ελλάδα αν και μπορούσαν να αντιμετωπισθούν στα νησιά. Μόνο και μόνο για να είναι κοντά σε ΜΕΘ.

Στα νησιά των Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ! Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο νοσοκομείο της Ρόδου 6 κλινών. Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με 4 κλίνες.

Η Ήπειρος, με 782 νοσοκομειακές κλίνες, με μεγάλη πληρότητα και πληθυσμό 336.856 κατοίκους διαθέτει 29 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ. Η Κρήτη, με 2.302 νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους, διαθέτει 38 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα