Άγχος σε πολίτες και φαρμακοποιούς προκαλεί το σημερινό ωράριο των φαρμακείων.

Η μερική απελευθέρωσή του αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίγει κάθε φαρμακοποιός “όποτε θέλει”, την ώρα που η γραφειοκρατία πιέζει ολόκληρο τον κλάδο.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Υγείας οδηγεί τους πολίτες στο να μη γνωρίζουν ποιό φαρμακείο είναι ανοικτό και ποιό κλειστό.

Τα μικρά φαρμακεία της γειτονιάς έχουν επιδοθεί σε έναν άνισο αγώνα με τα μεγάλα κεντρικά, ενώ οι διανυκτερεύσεις και οι εφημερίες τείνουν να απαξιωθούν.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται η γραφειοκρατία στις Περιφέρειες και τους φαρμακευτικούς συλλόγους, λόγω των συνεχών δηλώσεων που πρέπει να κάνουν τα φαρμακεία που θα ακολουθήσουν το διευρυμένο ωράριο.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) καλεί όσους επιθυμούν να εφαρμόσουν διευρυμένο ωράριο να υποβάλουν αιτήσεις έως τα μέσα του μήνα (ολόκληρο το κείμενο πιο κάτω).

Εκδόθηκε, δε, σε συνέχεια πρόσφατης εγκυκλίου της Περιφέρειας Αττικής για το ωράριο των φαρμακείων των Συλλόγων Αττικής και Πειραιά.

Για το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν τις δηλώσεις τους έως τις 15 Ιουνίου στον Σύλλογό τους και στην αντίστοιχη Περιφερειακή Ενότητα που ανήκει το φαρμακείο.

Όσες έχουν κατατεθεί πριν την έκδοση της απόφασης του περιφερειάρχη (31 Μαΐου), δεν είναι έγκυρες και πρέπει να επανυποβληθούν.

Χάος

Το προεδρείο της Ανεξάρτητης Κίνησης Φαρμακοποιών (ΑΚΙΦ) κάνει λόγο για “χάος” το οποίο προκύπτει από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Οι φαρμακοποιοί – σημειώνει – καλούνται να κάνουν αιτήσεις σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς να γνωρίζουν τα e-mail και τα φαξ των Περιφερειακών Διευθύνσεων και Ενοτήτων.

Ζητεί παράταση της διαδικασίας και προτείνει να αναρτηθεί μία ηλεκτρονική φόρμα, στην οποία κάθε φαρμακοποιός να δηλώνει το ωράριο του.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας