Παραδέχεται ο υπουργός Υγείας τα προβλήματα και τις ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας και τις δομές περίθαλψης της νησιωτικής χώρας.

Μιλώντας στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση Νοτίου Αιγαίου, που έγινε στη Σύρο, ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσίασε η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ομοσπονδία έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα - παραμονή του Συνεδρίου - έρευνα με τον τίτλο “Καταρρέει η δημόσια Υγεία στα νησιά”.

Τα τελευταία χρόνια – είπε – έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα ενίσχυσης και βελτίωσης του συστήματος, όπως η λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στη Νάξο και η Παιδιατρική Κλινική που άνοιξε στο νοσοκομείο Σύρου.

“Εμείς δεν λέμε ότι έχουν γίνει τα πάντα σωστά, με την ταχύτητα και τη πληρότητα που θα θέλαμε. Έχουμε, όμως, καταφέρει - παρά το ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο - να κρατήσουμε όρθιο το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Να μην το αφήσουμε να καταρρεύσει και να το κάνουμε πιο προσβάσιμο με την πλήρη, δωρεάν και ισότιμη υγειονομική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων πολιτών”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ξανθός επικαλέστηκε στοιχεία για τις διακομιδές, με πλωτά και εναέρια μέσα, από τα νησιά των Κυκλάδων:

“Ενώ το 2015 κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή 820 ασθενών, το 2017 διακομίστηκαν 685 ασθενείς που σημαίνει ότι τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, με την ενίσχυση που έλαβαν σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους, κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και να κρατήσουν περισσότερα περιστατικά”.

Πρωτοβάθμια

Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα που είναι σε εξέλιξη και στην ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας και στην αποτροπή των μειζόνων παραγόντων κινδύνου για την υγεία του πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική για την πρόληψη του νεανικού αιφνίδιου θανάτου και ιδιαίτερα της νόσου “Νάξος”, μιας μορφής αρρυθμιογόνου μυοκαρδιοπάθειας που έχει υψηλή επίπτωση στο πληθυσμό των Κυκλάδων.

Ο κ. Ξανθός δεσμεύθηκε ότι το υπουργείο Υγείας θα υλοποιήσει ένα σχέδιο συστηματικού πληθυσμιακού ελέγχου και συμβουλευτικής γενετικής για την αποφυγή γέννησης πασχόντων παιδιών σε συνεργασία με το Κέντρο Αναφοράς Σπάνιων Καρδιαγγειακών Νοσημάτων στο Ωνάσειο.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ