Εικόνες από τις δεκαετίες του '50 και του '60, επαναφέρει στην Ελλάδα το νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο της χώρας.

Η...μη οικονομία, με κυρίως παραγόμενο εθνικό προϊόν τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, εκτοξεύει την ανεργία και την υποαπασχόληση και διώχνει στο εξωτερικό αξιόλογους νέους επιστήμονες.

Το αποκαλούμενο στην καθομιλουμένη “brain drain”, δεν είναι μία φραστική υπερβολή. Ο χώρος της Υγείας το γνωρίζει πολύ καλά, καθώς πολύ μεγάλο ποσοστό των νέων (και όχι μόνο) γιατρών, αναζητούν την τύχη τους σε άλλες χώρες.

Ενδεικτικό είναι το ότι από τα 9.000 μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, τα 1.000 έχουν αποχωρήσει για το εξωτερικό!

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Αττική, από όπου έχουν φύγει στο εξωτερικό 12.500 γιατροί τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου γίνεται πλέον συγκροτημένα και όχι άτακτα, όπως στα πρώτα χρόνια διαμόρφωσης του νέου οικονομικού μοντέλου της χώρας.

Στελέχη του Βρετανικού Συστήματος Υγείας βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, προκειμένου να “στρατολογήσουν” γιατρούς που θέλουν να εργαστούν σε νοσοκομεία του National Health System (NHS).

Κατά τη διάρκεια της επιλογής γιατρών (φωτογραφίες), ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σχολίασε πως “...το NHS εμπιστεύεται τους Έλληνες γιατρούς και είναι πολύ τιμητικό”...

Οι γιατροί που θα επιλεγούν, θα προσληφθούν άμεσα σε βρετανικά νοσοκομεία, σε θέσεις πολύ καλύτερα αμειβόμενες από ότι στη χώρα μας και με πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας και συνεργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, τα ξένα νοσοκομεία ψάχνουν γιατρούς στην Ελλάδα, απευθείας, χωρίς να μεσολαβήσουν εταιρείες προσλήψεων, κυρίως λόγω της υψηλής κατάρτισης που διαθέτουν και τις άριστες πανεπιστημιακές τους σπουδές.

Γερμανία

Κάτι τέτοιο – είπε – δεν είναι πρωτόγνωρο για τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και την επιστημονική κοινότητα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας. Παρόμοια αναζήτηση έχουν κάνει στο παρελθόν νοσοκομεία και από άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία.

Οι Βρετανοί που έκαναν την επιλογή σημείωσαν πως θα προχωρήσουν και σε αδελφοποιήσεις με ελληνικά νοσοκομεία, ώστε όποιος επιθυμεί από την Ελλάδα να μπορεί να (μετ)εκπαιδευτεί σε συγκεκριμένους τομείς περίθαλψης και θεραπείας.

Διευκρίνησαν ότι το Brexit δεν θα αποτελέσει πρόβλημα, διότι υπάρχει χρόνος για να προετοιμαστούν, τόσο οι ενδιαφερόμενοι όσο και οι Βρετανοί, στα νέα δεδομένα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Λαϊκό": Για πρώτη φορά, ράντζα στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων
Εντοπίστηκαν εκατοντάδες νέα γονίδια που συνδέονται με τη διαταραχή χρήσης καπνού
Ασκήσεις για να κρατάτε σε φόρμα τον εγκέφαλο