Σε μία περίοδο που ο όρος περικοπές είναι το πάγιο αίτημα της Πολιτείας προκειμένου να επιτευχθεί η περαιτέρω συρρίκνωση των εξόδων για την Δημόσια Υγεία, πολλά ερωτήματα δημιουργούνται για τα κονδύλια που διατίθενται για τη συντήρηση-επισκευή των μηχανημάτων που λειτουργούν στις δημόσιες δομές. Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα της αγοράς, αυτός μας ανέφερε ότι δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός των σχετικών εξόδων τα οποία χρόνο με το χρόνο αυξάνονται σημαντικά, ενώ δεν υπάρχει και συγκεντρωτική καταγραφή αναφορικά με την παλαιότητα  των μηχανημάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία, στο 1ο πεντάμηνο του 2018, υπεγράφησαν 488 συμβάσεις  συντήρησης και επισκευής 750 απεικονιστικών μηχανημάτων, συνολικής δαπάνης 8,3 εκατ. Ευρώ περιλαμβανομένου και του ΦΠΑ, αυξημένη κατά 34.4% σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2017. Από αυτά, το 34% αφορά τα συστήματα υπολογιστικής τομογραφίας, 10% συστήματα μαγνητικής τομογραφίας, το 15% αφορά τα συστήματα αγγειογραφίας / στεφανιογραφίας, το 21% τα ακτινολογικά μηχανήματα, το 6% τα συστήματα υπερήχων, το 6% τα CR-εμφανιστήρια και το 8% τα υπόλοιπα μηχανήματα (μαστογράφοι, οστεοπυκνόμετρα, πυρηνικής ιατρικής, κλπ). 

Η συνολική δαπάνη προέρχεται κατά 70% από συμβόλαια συντήρησης και το 30% από αναθέσεις επισκευής. Στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής σε απεικονιστικά συστήματα, παρέχουν 51 εταιρείες. Τα κόστη συντήρησης και επισκευής αποτελούν το 39% της αγοράς απεικονιστικών συστημάτων στο ΕΣΥ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ