Προβληματισμό προκαλούν τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τις τιμές των εισαγόμενων φαρμάκων στην Ελλάδα.

Την περίοδο Απρίλιος 2017 – Απρίλιος 2018, σημείωσαν μείωση κατά 2,9%, όταν ο γενικός δείκτης εισαγόμενων προϊόντων κατέγραφε σημαντική αύξηση της τάξης του 7%.

Η θετική ανάγνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ είναι πως η χώρα αποκτά όλο και φθηνότερα φάρμακα για τους πολίτες της.

Υπάρχει, ωστόσο, και μία άλλη ανάγνωση: έπειτα από εννέα χρόνια οριζόντιων μειώσεων, οι τιμές έχουν φτάσει στα κατώτατα όριά τους και είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος για μειωμένη διάθεση φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Με αφορμή το πρόσφατο δελτίο τιμών, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) έχει σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας πως η συνεχιζόμενη πολιτική θα έχει ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν από την αγορά παλιά και καταξιωμένα φάρμακα.

Για στρεβλώσεις στην αγορά του φαρμάκου έχει κάνει λόγο και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), τονίζοντας πως – πέραν των άμεσων μειώσεων στις τιμές – εφαρμόζονται κατά κόρον και έμμεσες επιβαρύνσεις.

Μόνον από τον αυτόματο μηχανισμό επιστροφών (clawback) – σημειώνει το προεδρείο του Συνδέσμου – οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν πληρώσει στο κράτος 3 δισ. ευρώ τα τελευταία έξι έτη και αν προστεθούν και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) το ποσό εκτινάσσεται στα 5 δισεκατομμύρια!

Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει πως η επέκταση του clawback απειλεί τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά και τη διασφάλιση της ισότιμης και απρόσκοπτης πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες τους.

Δείκτης

Σκοπός του δείκτη τιμών εισαγωγών είναι η μέτρηση των μηνιαίων μεταβολών των τιμών των προϊόντων που εισάγονται από το εξωτερικό και μεταβιβάζονται σε επιχειρήσεις του εσωτερικού.

Οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων είναι τιμές CIF (Cost Insurance Freight) στα σύνορα της χώρας, εξαιρουμένων όλων των δασμών και φόρων που επιβαρύνουν τις εισαγωγικές επιχειρήσεις.

Περιλαμβάνουν, όμως, το κόστος μεταφοράς (ναύλος) και της ασφάλισης των προϊόντων που επιβαρύνουν την επιχείρηση για την εισαγωγή τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]