Πληγή παραμένει η παράνομη πώληση φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων φαρμακείου μέσω του διαδικτύου. Τα λεγόμενα ηλεκτρονικά φαρμακεία λειτουργούν ανεξέλεγκτα αφού δεν διαθέτουν σχετική άδεια, ενώ πωλούν σκευάσματα αμφιβόλου σύστασης και ποιότητας τα οποία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Τέτοια ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό αλλά υπάρχουν αρκετά και στην Ελλάδα, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

‘’Από αυτά που λειτουργούν στο εξωτερικό πολλά είναι εκείνα που διακινούν εκτός από τα γνωστά φάρμακα «life style» (για στυτική δυσλειτουργία, αλωπεκία, παχυσαρκία κλπ) και άλλα που προορίζονται για σοβαρότατες ασθένειες. Επιπλέον διακινούν  ναρκωτικά φάρμακα και ψυχοτρόπες ουσίες χωρίς καν να ζητείται ιατρική συνταγή.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο αποτελεί μάστιγα όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Για το λόγο αυτό στηρίζει κάθε προσπάθεια που επαναφέρει στην επικαιρότητα το σοβαρό αυτό ζήτημα προτείνοντας λύσεις και τρόπους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος έφερε το θέμα με ερώτησή του στη Βουλή με αφορμή την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών και ζήτησε να χαρακτηριστεί ιδιώνυμο αδίκημα η λειτουργία παράνομου διαδικτυακού φαρμακείου.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητεί την αυστηρή εφαρμογή προς πάσα κατεύθυνση του Νόμου 4512/2018 (άρθρο 258) που ορίζει ότι μόνο τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη φαρμακείο και το σταυρό του φαρμακείου.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας
Ερρίκος Ντυνάν: Πρωτοποριακή, μη επεμβατική τεχνική φίστουλας για νεφροπαθείς