Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοινώνει ότι σύμφωνα με ενημέρωση των Καναδικών Αρμόδιων Αρχών, διακινούνται μέσω διαδικτύου (Ίντερνετ) προϊόντα που περιέχουν Acai Berry, τα οποία είναι νοθευμένα με την ουσία sildenafil, η οποία περιέχεται στο viagra.

Τα προϊόντα αυτά φέρουν τα εμπορικά ονόματα Anti-Aging Acai Berry, Guarana Blast, Brazillian Pure, Anti-aging Vital Rez V, Weight Loss Vital Acai, Dietary Supplement Acai Powder blast και Muscle Mass και δεν είναι γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα προωθούνται για την απώλεια βάρους, ως αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά και περιέχουν τη φαρμακευτική δραστική ουσία sildenafil χωρίς αυτό να δηλώνεται στην επισήμανσή τους.

Η ουσία sildenafil περιέχεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό.

Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθουν στην κατοχή τους προϊόντα με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επισημαίνεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Πηγές:
Ε.Ο.Φ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ηνωμένο Βασίλειο: Οι συνέπειες του Brexit επιδεινώνουν την έλλειψη φαρμάκων [μελέτη]
ΕΟΔΥ: Χωρίς νέες διασωληνώσεις - 4 θάνατοι ασθενών με CoViD
Απαιτητική για τον εγκέφαλο δουλειά μειώνει τον κίνδυνο ελαφράς νοητικής εξασθένησης μετά τα 70