Όλοι αγαπάμε τα καλοκαιρινά barbeque.Είναι υπέροχο να βρισκόμαστε με φίλους ή με την οικογένεια στη βεράντα, τον κήπο ή σε μια παραλία μετά από μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα.Nα ετοιμάζουμε νόστιμα φαγητά για όσους αγαπάμε. Γιατί...

σε όλους αρέσει η μυρωδιά του κρέατος ή του κοτόπουλου, που σιγοψήνεται στα κάρβουνα.

Για να κάνουμε τα φετινά μας barbeque νόστιμα αλλά και υγιεινά, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις συνταγές μας, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι τα λιπαρά που περιέχουν ανήκουν στα ‘καλά λιπαρά’.
Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ‘παραιτηθούμε’ από όλα τα τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά και να επιλέξουμε μόνο λεπτοκομμένο καρότο και λαχανικά.

Πρέπει να τρώμε λιπαρά, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στη διατροφή μας και, μάλιστα, πρέπει να αντιστοιχούν στο 30 - 35% της ημερήσιας πρόσληψης σε θερμίδες. Μόνον έτσι ο οργανισμός μας μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

Όπως οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες προσφέρουν στο σώμα μας ενέργεια, έτσι και τα λιπαρά βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών και του δέρματος.

Είναι επίσης απαραίτητα για να μπορέσει το σώμα μας να αφομοιώσει και να μεταφέρει σημαντικές βιταμίνες (A, D και E).

Αλλά ποια είναι τα ‘καλά’ λιπαρά, και πώς μπορούμε να τα εντάξουμε στην προετοιμασία ενός barbeque;

Τα ‘καλά λιπαρά’ είναι γνωστά και ως ‘απαραίτητα’ λιπαρά. Πρόκειται για μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε τρόφιμα που προέρχονται από ζωικές πηγές - όπως το αγελαδινό βούτυρο ή το μπέικον.

‘Αυτά τα ‘κακά’ λιπαρά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το προφίλ της χοληστερίνης μας και να συμβάλουν στην αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων’, τονίζει η Δήμητρα Ξενάκη, Διευθύντρια Τμήματος Διατροφής & Επιστημονικής Επικοινωνίας της ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS.

‘Από την άλλη πλευρά τα ‘απαραίτητα’ λιπαρά, έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Επηρεάζουν ευνοϊκά τα επίπεδα των λιπιδίων, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Έτσι, συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό τα κορεσμένα λιπαρά να έχουν ελάχιστη συμμετοχή στη διατροφή μας και αντί αυτών να προσπαθήσουμε να τα αντικαταστήσουμε με τα ‘απαραίτητα’ λιπαρά’.

Βασικές πηγές των ‘απαραίτητων’ λιπαρών είναι τα φυτικά έλαια, καθώς και τα προϊόντα που παράγονται από αυτά, όπως η μαργαρίνη.

Στις ετικέτες των τροφίμων θα βρείτε συνήθως αυτά τα ‘καλά’ λιπαρά να αναγράφονται ως ‘πολυακόρεστα’ λιπαρά.

Για να ωφεληθούμε από τις ευεργετικές ιδιότητες των ‘απαραίτητων’ λιπαρών και να γίνει το barbeque πιο υγιεινό για εμάς και τους καλεσμένους μας, μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλαγές στα πιάτα μας – χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση, βρίσκοντας εύκολους τρόπους για τη μείωση της πρόσληψης ‘κακών’ λιπαρών αλλά και ενσωμάτωσης των ‘καλών’.

Για παράδειγμα:

  • Συμπεριλαμβάνουμε στα κρέατα που θα ψήσουμε κοτόπουλο ή γαλοπούλα (πέρα από τα παραδοσιακά μπιφτέκια, κόκκινο κρέας και λουκάνικα)
  • Αφαιρούμε όλο το ορατό λίπος από το κρέας, ιδανικά πριν το ψήσουμε στη σχάρα ή έστω πριν το φάμε
  • Αλείφουμε το κρέας, τις πατάτες ή τα λαχανικά που θα ψήσουμε με ελαιόλαδο ή με μαλακή φυτική μαργαρίνη αντί για αγελαδινό βούτυρο
  • Φροντίζουμε να έχουμε πολλές σαλάτες εποχής με ποικιλία λαχανικών, στις οποίες προσθέτουμε ελαιόλαδο ή άλλη σάλτσα βασισμένη σε φυτικά έλαια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο