Με το Βραβείο Prix Galien Greece 2013 τιμήθηκε η Roche Diagnostics Hellas στην κατηγορία Καλύτερου Διαγνωστικού Εργαλείου, για το cobas HPV Test, ένα μοναδικό διαγνωστικό τεστ με CE-IVD σήμανση και FDA έγκριση, το οποίο εντοπίζει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ακόμη και από την πρώτη εξέταση.

Τα βραβεία Prix Galien, που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα, χαρακτηρίζονται από την επιστημονική κοινότητα ως εφάμιλλα των Βραβείων Νόμπελ, καθώς αναγνωρίζουν και επιβραβεύουν εξαιρετικά φαρμακευτικά επιτεύγματα που οδηγούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής ή σώζουν ζωές, μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων σκευασμάτων και διαγνωστικών εργαλείων.

Με αφορμή τη βράβευση, η επικεφαλής του Τμήματος Μοριακής Διάγνωσης, Ιστολογικής Διάγνωσης και Εφαρμοσμένης Έρευνας της Roche Diagnostics Hellas Δρ. Δέσποινα Μακρή, δήλωσε: ‘Η βράβευση του cobas HPV Test είναι μεγάλη τιμή για εμάς, ειδικά καθώς προέρχεται από τον πλέον αναγνωρισμένο θεσμό βράβευσης της παγκόσμιας φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Το καινοτόμο αυτό τεστ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ειδικά στην παρούσα συγκυρία στη μάχη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η ιατρική επιστήμη πλέον βασίζεται σε αποδείξεις. Σημαντικές παγκόσμιες μελέτες έχουν αποδείξει ότι 1 στις 10 γυναίκες που έκαναν ΠΑΠ τεστ με φυσιολογικό αποτέλεσμα, είχαν ήδη ένδειξη προκαρκινικών βλαβών και ανέπτυξαν τελικά καρκίνο τραχήλου μήτρας.

Ωστόσο, ακόμα και χώρες με πλήρη προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου με ΠΑΠ τεστ εδώ και μία εικοσαετία δεν μπορούν να εξαλείψουν τη νόσο. Το cobas HPV Test έρχεται να καλύψει αυτά τα κενά και να βοηθήσει στη χάραξη νέων στρατηγικών προληπτικού ελέγχου ενάντια στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που θα επιτρέπουν στους γιατρούς να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις ασθενείς τους και θα μειώνουν την οικονομική επιβάρυνση του Συστήματος Υγείας’.

Το cobas HPV Test, τεχνολογίας Real-Time PCR, μπορεί να ανιχνεύσει τους 14 τύπους υψηλού κινδύνου του HPV (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 και 68), ενώ προσδιορίζει ειδικά τους τύπους 16 και 18 στην ίδια ανάλυση.

Προς το παρόν, είναι το μοναδικό διαγνωστικό τεστ στην Ευρώπη με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και ένδειξη για χρήση ως 'πρωταρχικό' τεστ μαζικού πληθυσμιακού ελέγχου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου