Το TEDMED Live Athens πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 21 Απριλίου 2013 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και τελεί υπό την αιγίδα και τη υποστήριξη του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση , του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Πρόκειται για μία διαδραστική εκδήλωση (interactive event), η οποία φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα παγκοσμίου φήμης ομιλητές από όλο τον κόσμο που θα μιλήσουν για θέματα υγείας, τεχνολογίας, καινοτομίας και τέχνης. Το TEDMED Live Athens όμως δεν έχει μόνο ομιλίες, έχει και βιωματικές δράσεις ( TEDMED Experiences ).

Το TEDMED ιδρύθηκε το 1998 στις ΗΠΑ αλλά ουσιαστικά επανήλθε στο προσκήνιο απ΄το 2009. Από τον Απρίλιο του 2011 ξεκίνησε η διαδικασία παροχής αδειών για τη διενέργεια TEDMED εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο, ενώ το TEDMED Live Athens αποτελεί μία από τις πέντε πρώτες εκδηλώσεις παγκοσμίως.

Ο επιτυχημένος θεσμός του TEDMED Live έρχεται στην Ελλάδα από την SciCo (scico.gr). Η SciCo είναι μια μη - κερδοσκοπική οργάνωση που επικοινωνεί επιστημονικά θέματα στο κοινό μέσω καινοτόμων, διαδραστικών και ψυχαγωγικών μεθόδων.

Ιδρύθηκε το 2008 και αποτελείται από επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την επιστήμη.

Πολλοί εξέχοντες ομιλητές θα συναντηθούν στη Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών στις 21 Απριλίου οι οποίοι θα μιλήσουν για τα παρακάτω θέματα:

· Jack Andraka : 'Το μέλλον της διαγνωστικής ιατρικής'.

Ο Jack Andraka είναι 15 χρονών και έχει εφεύρει ένα φθηνό και ευαίσθητο αισθητήρα σε μορφή ράβδου για την ταχεία και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος, των ωοθηκών και του πνεύμονα.

· Alex Butler: 'Η επανάσταση στο χώρο της υγείας δε θα έρθει από την τηλεόραση'.

O Alex Butler είναι Social Media Expert στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου.

· Jetse Goris: 'Μπορούν τα Video Games να σώσουν ζωές;'

O Jetse Goris είναι εκπαιδευτικός σύμβουλος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Groningen.

· Δρ. Ιωάννης Γούσσιας: 'O Αλβέρτος στο 'Τρίγωνο των Βερμούδων' της χαρτογράφησης του ανθρώπινου εγκεφάλου' (ALBERT in the 'Bermuda Triangle' of Brain Atlasing).

Ο Δρ. Ιωάννης Γούσσιας είναι πρωτοπόρος ερευνητής στον τομέα των Νευροεπιστημών.

· Στέλιος Κυμπουρόπουλος: 'Τι σημαίνει δεν μπορώ;'.

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος είναι ιατρός, ειδικευόμενος ψυχίατρος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο 'ΑΤΤΙΚΟΝ' που πάσχει από Νωτιαία Μυική Ατροφία.

· Δρ. Amadeus R . Mason: 'Αναγεννητική Ιατρική- Ένας Game Changer στην Αθλιατρική;'

Ο Amadeus R. Mason είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ορθοπεδικής και Οικογενειακής Ιατρικής στο Emory University School of Medicine στην Ατλάντα των Η.ΠΑ.

· Brooke Roberts: 'Όταν οι ιατρικές εξετάσεις εμπνέουν τη μόδα'.

Η Brooke Roberts είναι βραβευμένη σχεδιάστρια πλεκτών και διαγνωστική Ραδιολόγος.

· Δρ. Δέσποινα Σανούδου: 'Όταν τα φάρμακα δεν δουλεύουν'.

Η Δέσποινα Σανούδου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

· Ben Matteo: 'Αποκαθιστώντας τις βλάβες του εγκεφάλου'.

Ο Ben Matteo είναι Συνιδρυτής και Διευθύνων Συμβούλους του Eos Neuroscience.

· ENCARDIA. Μουσικό συγκρότημα που θα μας ταξιδέψει νοερά στη Νότια Ιταλία με τα τραγούδια και τις μελωδίες του

  • Παντελεήμων Γιαννακόπουλος: 'Η ψυχική υγεία σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο: η μετάβαση από την ασθένεια για την ευαισθησία του ατόμου' (Mental health in a global world: moving from illness to individual vulnerability).

Ο Παντελεήμων Γιαννακόπουλος είναι Διευθυντής των τμημάτων Ψυχιατρικής και Γηριατρικής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γενεύης, Καθηγητής στα πανεπιστήμια Γενεύης και Λοζάνης.

· Ομάδα Symbiosis: 'Symbiosis: Mία καινοτόμα προσέγγιση για το Alzheimer'.

Η Ομάδα Symbiosis έχει σχεδιάσει και αναπτύξει το σύστημα 'Symbiosis Alzheimer’s Support', το οποίο μέσω τεχνολογίας αιχμής, δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον για να διευκολύνει, να κατανοήσει και να ενσωματώσει τις ανάγκες ολόκληρης της κοινότητας της ασθένειας Αλτσχάιμερ (ασθενείς, φροντιστές και ιατροί).

· Δρ. Manica Balasegaram: 'Πρώτα οι ασθενείς: Καινοτομία και πρόσβαση σώζουν ζωές'.

Ο Δρ. Manica Balasegaram είναι Executive Director στην Access Campaign των Γιατρών χωρίς Σύνορα.

  • Γιάννης Ζουγανέλης: 'Από τη σιωπή στον ήχο'.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι performer και αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη ότι από την απόλυτη σιωπή μπορεί να δημιουργηθεί ήχος, είτε μουσικής είτε γέλιου

Θα πρέπει να σημειωθεί πως εκτός των προαναφερθέντων θα υπάρξουν και άλλοι ομιλητές οι οποίοι θα ανακοινώνονται σταδιακά μέσω των social media.

Επιπλέον, στο TEDMED Live Athens θα υπάρξουν 6 διαδραστικές πλατφόρμες, Τ EDMED Experiences, και οι επικεφαλείς των ομάδων των εθελοντών είναι οι ακόλουθοι:

  • Fill my Heart – Γιούλη Κυριαζή
  • TEDMED BioBiz Workshop Ζωή Κούρνια
  • MEDinART – Βάσια Χατζή
  • Unlock your feelings! – Κώστας Βαρσάμος
  • Donations – Ζωή Κούρνια
  • Χαμόγελο του Παιδιού – Νίκος Γιαννόπουλος

Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα παραβρέθηκαν ο Μιχάλης Στάγκος  και ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος  Co-Founders & Curators του TEDMED Live Athens, οι οποίοι παρουσίασαν το πρόγραμμα και τους στόχους του TEDMED Live Athens.

Ο Μιχάλης Στάγκος δήλωσε πως, «η απόφαση να δημιουργήσουμε και να στηρίξουμε το πρώτο TEDMED στην Ελλάδα αποτελεί μέρος μια συνολικής προσπάθειας που λειτουργεί ως αντίβαρο απέναντι στην οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα μας.

Ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος, ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης βασισμένο σε ένα αξιακό σύστημα που αναδεικνύει το ταλέντο, τον άνθρωπο, τις ιδέες, την καινοτομία, ένα νέο μοντέλο συνεργασίας και εθελοντισμού και κυρίως να δημιουργήσει ευκαιρίες για να παραμείνουν οι ικανοί άνθρωποι στην Ελλάδα.

Στόχος μας είναι μέσα από TEDMED να εμπνεύσουμε και να δώσουμε έναυσμα σε ένα γόνιμο, αλλά και διασκεδαστικό και ανατρεπτικό διάλογο γύρω από θέματα υγείας».

Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, έθεσε τον στόχο ο οποίος δεν είναι άλλος από το «να φέρουμε την υγεία και την επιστήμη κοντά στους ανθρώπους, με εξαιρετικούς ομιλητές και διαδραστικότητα με το κοινό του TEDMED Live Athens ». Παράλληλα, αποκάλυψε τις θεματικές που θα προβληθούν στις 21 Απρίλιου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, « καινοτομία στην ιατρική και την έρευνα, ασθενείς, καλές κοινωνικές πρακτικές, επιχειρηματικότητα στο χώρο της υγείας, τέχνη, μόδα, μουσική».

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν δύο απ’τους ομιλητές της εκδήλωσης, η Δέσποινα Σανούδου, και ο Στ έλιος Κυμπουρόπουλος .

Η Δέσποινα Σανούδου έδωσε μία πρώτη ιδέα για την παρουσίασή της στο TEDMED Live Athens 2013, όπου θα μιλήσει για το τι μπορούμε να κάνουμε όταν οι ασθενείς έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στα φάρμακα, ενώ αποκάλυψε ότι «τ ο μυστικό για ασφαλέστερες κι αποτελεσματικότερες φαρμακευτικές θεραπείες κρύβεται στα γονίδια μας ».

Παράλληλα, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος μίλησε για το θέμα που θα παρουσιάσει στη διοργάνωση του TEDMED Live Athens 2013 «Η ομοιομορφία μπορεί να περιμένει», ενώ έδωσε το δικό του μήνυμα για τη ζωή λέγοντας: « Το θέλω και το μπορώ είναι δύο λέξεις που έχουν τη δική τους ιδιαίτερη σχέση.

Κάποιες φορές το θέλω κερδίζει έδαφος και κάθε αδυναμία, κάθε εμπόδιο, κάθε δυσκολία παραμερίζεται με σκοπό να πραγματοποιηθεί το θέλημα που κρύβει η προσωπικότητα. Άλλοτε, τα εμπόδια που εμφανίζονται στη ζωή, κουβαλούν μαζί τους και τη λέξη «δεν» , η οποία συνοδεύει το μπορώ και τότε η δύναμη, η ανάγκη του να κάνεις κάτι αναστέλλονται και η ζωή σου αφήνεται στον πιο ανώδυνο και συγχρόνως βαρετό δρόμο ».

Εκ μέρους της φαρμακευτικής εταιρείας ΜSD (Merck, Sharp & Dohme), που είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της διοργάνωσης, ο Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης, Αssociate Director, Policy and Communications, δήλωσε: «στη χώρα μας υπάρχει ανεκμετάλλευτη δυναμική της φαρμακευτικής καινοτομίας.

Η δυναμική αυτή είναι εμφανής από πλευράς προσφοράς, δηλαδή παραγωγής. Εξακολουθεί, ωστόσο, να μην αξιοποιείται σε επίπεδο ζήτησης, δηλαδή μέσω των υπηρεσιών υγείας. Γι’ αυτούς τους λόγους στηρίζουμε το TEDMED Live Athens.

Γιατί πιστεύουμε πως αυτή η εκδήλωση μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό οδηγό έμπνευσης και πράξης για την εισαγωγή καινοτόμων αντιλήψεων για την υγεία, την τεχνολογία και τον άνθρωπο.»

Επισκεφθείτε μας στο http://www.tedmedliveathens.com/, συνδεθείτε μαζί μας στο facebook (facebook.com/TEDMEDLiveAthens), γίνετε μέλος του αντίστοιχου LinkedIn, Group, «ακολουθήστε» μας στο twitter (twitter.com/TEDMEDathens) και απολαύστε εικόνες απ’ όσα συμβαίνουν στο Pinterest (pinterest.com/tedmedathens)

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:του Συνδέσμου Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣETE)

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: MSCOMM , EVNTZ, MAGNA EVENTS, GET2WORK,LOFT2WORK, ABVENUE

ΧΟΡΗΓΟΙ: MSD, abbvie, cegedim, Novartis, GlaxoSmithKline, Sanofi, Coca Cola, Nespresso, KARAVAN

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ: INDUSTRY DISRUPTORS- GAME CHANGERS, ΓιατροίΧωρίςΣύνορα, ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ΧαμόγελοτουΠαιδιού, British Council, HUB SCIENCE, EEΦΑΜ

X ΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: EΡΤ, ΚΟSMOS 93.6, TΡΙΤΟ90.9, ΣΚΑΪ, SKAI.gr, Ph.B.

Pharma& Health Business, ιατροnet, The Doctor, Health Daily, palo, protagon.gr, mosaiko, doctor anytime, Pharma Market Journal, InNews, Stanton Chase

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο