Πολλοί άνθρωποι παίρνουν αντιπηκτικά (συνήθως 1 έως 1,5% του πληθυσμού περίπου στις ανεπτυγμένες χώρες). Η μακροχρόνια αντιπηκτική αγωγή από του στόματος αποτελεί επιβάρυνση για πολλούς ασθενείς, επειδή συνεπάγεται τακτικούς ελέγχους των θεραπευτικών επιπέδων. Οι περισσότεροι από αυτούς επισκέπτονται έναν γενικό γιατρό ή ένα νοσοκομείο για να εξεταστούν.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι και δύο ή τρεις ώρες σε μια κλινική μέχρι να ελεγχθούν τα επίπεδά τους, κάτι που συχνά αποτελεί πρόβλημα – εάν χρειάζεται π.χ. να ζητήσουν άδεια από τη δουλειά ή να απουσιάσουν από το σχολείο.

Η αντιπηκτική αγωγή και η παρακολούθησή της είναι ένας τομέας στον οποίο η Roche προσφέρει εντυπωσιακά υψηλή κλινική αξία: τα συστήματα CoaguChek είναι τα πιο διαδεδομένα συστήματα αυτοελέγχου ασθενών, καθώς προσφέρουν ταχεία, ορθή, σχεδόν ανώδυνη και ελάχιστα επεμβατική μέτρηση του χρόνου πήξης κατά INR (International Normalized Ratio: διεθνές κανονικοποιημένο πηλίκο).

H παρακολούθηση είναι κρίσιμης σημασίας για τους ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή από του στόματος. Με ποιον τρόπο ελέγχει ο ασθενής τα επίπεδα INR;

Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν αντιπηκτικά από του στόματος και παρακολουθούνται σε ειδικευμένη κλινική, θα έχουν κατά μέσο όρο χρόνο TTR (Time in Therapeutic Range: το ποσοστό του χρόνου εντός του θεραπευτικού εύρους, δηλαδή εντός των συνιστώμενων επιπέδων) 55 έως 65%. Κάθε αύξηση του TTR συνδέεται άμεσα με μείωση των επιπλοκών.

Εάν κάποιος χρησιμοποιεί βαρφαρίνη –ένα φάρμακο που ελαττώνει την ικανότητα του αίματος να πήζει και αποτρέπει τον σχηματισμό θρόμβων μέσα στα αιμοφόρα αγγεία– και τα επίπεδα της βαρφαρίνης είναι πολύ υψηλά, τότε υπάρχει κίνδυνος να αιμορραγήσει. Μπορεί να παρουσιάσει μια ελαφρά αιμορραγία, π.χ. ρινορραγία, ή –αν η αιμορραγία είναι μείζων– μπορεί να υποστεί ακόμα και αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ακόμα και οι ελαφρές αιμορραγίες έχουν κόστος σε όρους οικονομίας της υγείας και, προφανώς, αποτελούν πηγή ανησυχίας για τους ασθενείς, αλλά οι βαριές αιμορραγίες συνδέονται με σημαντικό κόστος και μπορεί να αποδειχθούν απειλητικές για τη ζωή. Εάν, αντιθέτως, τα επίπεδα βαρφαρίνης είναι ανεπαρκή, τότε ο ασθενής μπορεί να υποστεί θρόμβωση. Ο στόχος, συνεπώς, είναι να επιτευχθεί μια ισορροπία. Υπάρχει ένα θεραπευτικό «παράθυρο» μέσα στο οποίο πρέπει να διατηρούνται τα επίπεδα του ασθενούς, και γι’ αυτό οι ασθενείς πρέπει να ελέγχουν την τιμή INR σε τακτά διαστήματα.

Μετρήσεις αυτοεξέτασης σε σύγκριση με τις επισκέψεις στην κλινική.

Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν τα συστήματα CoaguChek για αυτοεξέταση επιτυγχάνουν χρόνους TTR περίπου 75% ή και υψηλότερους, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που παρέμειναν εντός του ιδανικού εύρους επί πέντε ή έξι χρόνια συνεχώς. Τα τα συστήματα CoaguChek παρέχουν ουσιαστικά οφέλη στους ασθενείς γιατί τους επιτρέπουν να ελέγχουν τα επίπεδά τους και να αυτοεξετάζονται εύκολα στο σπίτι.
Η αυτοεξέταση αποτελεί συνεπώς πραγματικό όφελος και προτιμάται από τους ασθενείς.

Διαρκώς περισσότερα στοιχεία οικονομίας της υγείας και κλινικά στοιχεία, δείχνουν ότι είναι όφελος να εξετάζουν οι ίδιοι οι ασθενείς τα θεραπευτικά τους επίπεδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας