Με αφορμή το 4o «Therapy Planet Festival», που είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του στο ευρύ κοινό την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στις 09:00 στο Ξενοδοχείο Divani Caravel, παραθέτουμε μικρό δείγμα από το περιεχόμενο των ομιλιών μερικών από τους 53 συνολικά συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ.

1) Απλές ρεφλεξολογικές τεχνικές ενάντια στο στρες, ώρα: 10:55-11:45.

Ομιλήτρια είναι η Λεάνα Κωττάκη, ρεφλεξολόγος-νευρορεφλεξολόγος-Manual NeuroTherapist-εναλλακτική θεραπεύτρια.

Η Λεάνα Κωττάκη επισημαίνει πως το στρες δεν είναι αποκλειστικά ψυχολογικό. Είναι μια φυσιολογική βιολογική διαδικασία η οποία όμως αν είναι πολύ έντονη ή μακροχρόνια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον άνθρωπο. Πολλοί βιώνουν το στρες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που το έχουν συνηθίσει και δεν το αντιλαμβάνονται πια ή έχουν "εθιστεί" τόσο σε αυτό που δεν μπορούν να λειτουργήσουν διαφορετικά. Όμως, είναι πλέον γνωστό ότι στο χρόνιο στρες οφείλονται έως και 70% των ασθενειών ή/και ενοχλήσεων που βιώνουμε. Και όλα αυτά αρχίζουν από μια παρατεταμένη έλλειψη ισορροπίας σε επίπεδο νευρικού συστήματος (Συμπαθητικό vs Παρασυμπαθητικό).

Σε αυτό το εργαστήριο θα μάθουμε πώς με απλούς χειρισμούς Ρεφλεξολογίας, μπορούμε να βελτιώσουμε την ισορροπία του νευρικού μας συστήματος και να ανακουφιστούμε από το στρες. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η Ρεφλεξολογία προάγει την χαλάρωση.
Η Ρεφλεξολογία είναι μια ήπια και αφάρμακος συμπληρωματική αγωγή που βασίζεται στην αρχή ότι στα πέλματα των ποδιών υπάρχουν αντανακλαστικά σημεία για όλα τα συστήματα του οργανισμού. Ασκώντας πιέσεις και ειδικούς χειρισμούς μπορούμε να επέμβουμε σε κομβικά σημεία και να εξισορροπήσουμε τις λειτουργίες του οργανισμού μας, με κυριότερη αυτή του νευρικού συστήματος.

2) Το «Τραγούδι της Καρδιάς», ώρα: 13:30-14:20, ομιλητής Μιχάλης Καρπαθίου, σύμβουλος ψυχικής υγείας και προσωπικής ανάπτυξης

Το «Τραγούδι της Καρδιάς» είναι μια τεχνική που απευθύνεται σε ομόφυλα ή ετερόφυλα ζευγάρια που έχουν ερωτική σχέση. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί από ανθρώπους οι οποίοι μόλις γνωρίστηκαν και επιθυμούν να συνεργαστούν σε δυάδες. Οι παρτενέρ δεν είναι απαραίτητο να έχουν σωματική επαφή μεταξύ τους.

Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Καρπαθίου, «Το τραγούδι της καρδιάς» αποτελείται από ένα κράμα διαλογιστικών τεχνικών οι οποίες έχουν σαν βάση τους τον Ταντρισμό της αριστερής οδού, ενώ έχει εμπλουτιστεί με νέα στοιχεία της ενεργειακής ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας που βελτιώνουν την εφαρμογή και αποτελεσματικότητά της.

Η άσκηση διαρκεί περίπου μια ώρα και έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει τον ασκούμενο να μένει στο παρόν στην ερωτική σχέση του και συνεπαγωγικά στην υπόλοιπη ζωή του. Παράλληλα εκπαιδεύει τον κάθε παρτενέρ να αφουγκραστεί διαισθητικά τους λεπτούς κραδασμούς της καρδιάς του συντρόφου του καλύτερα από τον ίδιο τον σύντροφό του. Έτσι δημιουργείται μια σχέση βάθους όπου ο κάθε σύντροφος έχει τη δυνατότητα να υπενθυμίζει το «τραγούδι της καρδίας» στον παρτενέρ του όταν αυτός το έχει ξεχάσει. Με αυτόν τον τρόπο το ζευγάρι καταφέρνει να αποκτήσει μια σχέση γεμάτη νόημα και πληρότητα στο «εδώ και τώρα» και να επικοινωνεί από την καρδιά, με αληθινά και αυθεντικά συναισθήματα.

3) Ο Δρόμος της Πεταλούδας, ώρα: 14:30-15:20, ομιλήτρια Πλουμά Αγγελική, σύμβουλος προσωπικής-επαγγελματικής ανάπτυξης

Η Πεταλούδα είναι ένα σύμβολο με μεγάλη ισχύ ανά τους πολιτισμούς και τους αιώνες. Ο τρόπος που αναπτύσσεται, οι ακραίες μεταμορφώσεις, οι απώλειες που υφίσταται την καθιστούν ένα σπουδαίο δάσκαλο. Η Πλουμά Αγγελική διευκρινίζει πως ο “ Δρόμος της Πεταλούδας” χρησιμοποιείται μεταφορικά για να συμβολίσει την προσωπική μας πορεία εξέλιξης με άξονα τις δυνατότητες, τα χαρίσματα και τα ταλέντα μας, καθώς και τις αλλαγές και τις απώλειες που αυτή η επιλογή μπορεί να συνεπάγεται.

Το να βρίσκεσαι «στο στοιχείο σου» αυτόν τον κρίσιμο καιρό δεν είναι όπως πολλοί νομίζουν πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα. Γιατί πολύ απλά και με οικονομικούς όρους έτσι μπορείς να χεις με το μικρότερο δυνατό κόστος τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια. Όταν εργάζεσαι στον τομέα που σε προορίζει το ταλέντο σου – και δεν μιλάμε εδώ μόνο για καλλιτεχνικό αλλά για κάθε είδους ταλέντο– κουράζεσαι λιγότερο, μαθαίνεις γρηγορότερα και πιο ευχάριστα, μοιράζεσαι γενναιόδωρα. Συναντάς δυσκολίες αλλά δεν είναι ο δρόμος σου δύσκολος. Ελκύεις βοήθειες και αναγνωρίζεις εκείνες που είναι κατάλληλες για σένα αυτήν τη στιγμή.

Μικρές βιωματικές ασκήσεις και μια σύντομη παρουσίαση ενός οδοιπόρου του Δρόμου της Πεταλούδας αποτελούν τους κύριους άξονες αυτής της συνάντησης.

 

 

 

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024
Ανταπάντηση Καλλιάνου σε Γεωργιάδη για τη νοσηλεία του πατέρα του στο "Αττικόν"