Άσκηση εντοπισμού εγκλωβισμένων θυμάτων σε συντρίμμια που έχουν προέλθει από σεισμό πραγματοποίησε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος της άσκησης ήταν η δοκιμή ενός πρωτοποριακού εργαλείου, του «Rescuecell», το οποίο εντοπίζει το σήμα του κινητού τηλεφώνου του εγκλωβισμένου θύματος, διευκολύνοντας έτσι τα διασωστικά συνεργεία στον εντοπισμό του. Πρόκειται για ένα μοναδικό σύστημα εντοπισμού, για την ανάπτυξη του οποίου έχει συσταθεί ομάδα συνεργαζόμενων ερευνητικών κέντρων, πανεπιστημίων, οργανισμών, αλλά και διασωστικών οργανώσεων, μία από τις οποίες είναι και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Στην άσκηση συμμετείχαν, ακόμα, εκπρόσωποι ξένων εταίρων και στελέχη της κρατικής ειδικής μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών της Πυροσβεστικής Ρουμανίας, ενώ παραβρέθηκε ως παρατηρητής και ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος συνεχάρη όλους όσους πήραν μέρος στην άσκηση.

Αντίστοιχες δοκιμές για το σύστημα «Rescuecell» έχουν ήδη γίνει στην Ισπανία και στο Chamonix της Γαλλίας, όπου το σύστημα δοκιμάστηκε σε εντοπισμό εγκλωβισμένων σε χιονοστιβάδες. Τα αποτελέσματα της άσκησης και τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν θα επεξεργαστούν από τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του λογισμικού για το «Rescuecell».

Το χώρο για την πραγματοποίηση της άσκησης παραχώρησε στην ΕΟΔ ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν