Η επίκουρος Καθηγήτρια Νευρολογίας Μαρία Αναγνωστούλη, από το Τμήμα Απομυελινωτικών Νοσημάτων και Υπεύθυνη Εργαστηρίου Ανοσογενετικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, συνδιοργανώνει με τον διακεκριμένο Καθηγητή Παιδιατρικής κ. Χρούσο Γεώργιο, το 1ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο για την Παιδική και Εφηβική Πολλαπλή Σκλήρυνση, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 16, 17 και 18 Ιανουαρίου, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και της Ακαδημίας Νευροεπιστημών, με τον γενικό τίτλο “Διάλογοι Ελλήνων Νευροεπιστημόνων για την Παιδική και Εφηβική Πολλαπλή Σκλήρυνση”.

Θα υπάρξει διεθνής συμμετοχή ομιλητών, διακεκριμένων στον χώρο της ΠΣ ή και ειδικά της παιδικής ΠΣ, αλλά και καταξιωμένων, ελληνικής καταγωγής νευροεπιστημόνων, που διαπρέπουν διεθνώς στον ίδιο τομέα.

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ), ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) με τη νεότερη ονομασία είναι μία χρόνια αυτοάνοση, φλεγμονώδης και εκφυλιστική νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), δηλαδή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, που πλήττει κυρίως νέους ενήλικες, ιδιαίτερα γυναίκες. Τα νεότερα δεδομένα στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, αποδεικνύουν την αυξητική τάση στην εμφάνιση της νόσου. Ωστόσο, το νόσημα πλήττει και παιδιά και εφήβους, σε ποσοστό 5% περίπου του συνόλου των περιστατικών.

Τόσο οι παιδίατροι και παιδονευρολόγοι που αρχικά αντιμετωπίζουν αυτά τα περιστατικά ασθενών, όσο και οι νευρολόγοι που τελικά αναλαμβάνουν σε μεταγενέστερες ηλικίες τη διαχείριση και την περαιτέρω θεραπευτική αντιμετώπισή τους, εκδηλώνουν συχνά την ανάγκη ανταλλαγής απόψεων, στην πλειάδα των ερωτημάτων που προκύπτουν από τις ιδιαιτερότητες, τόσο από το ευαίσθητο της ηλικίας, όσο και από τη μεταβατικότητα της εφηβείας και των συνεπακόλουθων ορμονικών αλλαγών.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας