Η Ελληνική Εταιρία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας (ΕΕΚΠΠΥ) ανακοίνωσε τη διοργάνωση του 27ου Συνεδρίου Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας, το οποίο θα λάβει χώρα φέτος στη Σπάρτη και Μονεμβασιά από τις 9 έως τις 10 Οκτωβρίου. Για την οργάνωση του Συνεδρίου, συνεργάστηκαν το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας, οι Δήμοι Σπάρτης και Μονεμβασιάς, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και το Εθνικό Δίκτυο Πρόληψης Ατυχημάτων και Βίας.

Το φετινό συνέδριο, με κεντρικό θέμα «Πόλη φιλική στο παιδί», διενεργείται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος της UNICEF με στόχο την ανάπτυξη ουσιαστικών προτάσεων για τη βελτίωση των φυσικών και αστικών δομών που ζουν και κινούνται οι νεαρές ομάδες πληθυσμού και γνώμονα την προάσπιση των δικαιωμάτων τους προκειμένου να απολαμβάνουν ένα φιλικό φυσικό και δομημένο περιβάλλον που προάγουν τον πολιτισμό (μουσική, λογοτεχνία, εικαστικά), την εκπαίδευση και κυρίως την ψυχοκοινωνική ευεξία.

Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου καλύπτει σύγχρονες θεματικές ενότητες και διενεργείται με βιωματικά σεμινάρια, όπως οι δομές φροντίδας για την ενσωμάτωση πασχόντων από νευρολογικά νοσήματα- επιληψία, και η ανάπτυξη συμμαχιών για την αποθάρρυνση της χρήσης αλκοόλ, καθώς και ειδικές συνεδριάσεις προβληματισμού σε θέματα μάχιμης παιδιατρικής, όπως η αντίσταση στον εμβολιασμό και η διασύνδεση της νοσοκομειακής με τη γενική και κοινωνική παιδιατρική. Κεντρικός άξονας είναι η παρακολούθηση του εξαετούς πλάνου ανάπτυξης δράσεων στο πλαίσιο της Λευκής Βίβλου της Κοινωνικής Παιδιατρικής και η προσφορά βήματος σε νέους επιστήμονες που θα ανακοινώσουν πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες από όλη την Ελλάδα.

Η ΕΕΚΠΠΥ ιδρύθηκε το 1988 με συμμετοχή ιατρών, παιδιάτρων, παιδαγωγών, νοσηλευτών, επισκεπτών υγείας, ψυχολόγων και κοινωνιολόγων που ενδιαφέρονται για τη ψυχική, σωματική και κοινωνική υγεία των νέων και έχει χαρακτήρα μη κερδοσκοπικό. Σκοπός της Εταιρίας είναι η έρευνα σε θέματα κοινωνικής παιδιατρικής και προαγωγής της υγείας του παιδικού πληθυσμού της χώρα μας με στόχο τη βελτίωση των δεικτών συλλογικής υγείας. Η ΕΕΚΠΠΥ έχει αποκλειστικά επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς, γνωμοδοτικούς και ερευνητικούς σκοπούς και πλαισιώνεται από περισσότερα από ~1000 μέλη και φίλους από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους και κοινωνικά στρώματα που συμμετέχουν στις δραστηριότητες και εκδηλώσεις του Σωματείου. Έδρα της Εταιρίας είναι η Αθήνα και παραρτήματα λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, τη Θεσσαλία, Ρόδο και Ξάνθη. Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρίας είναι η Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κα. Ε. Πετρίδου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα