Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Διακαθετηριακής θεραπείας Καρδιακών Βαλβιδοπαθειών βρέθηκαν στο επίκεντρο του 5ου ετήσιου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Λούρος» του ΜΗΤΕΡΑ στις 13-14 Μαΐου, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας.

Σκοπός του Συνεδρίου, το οποίο έχει καθιερωθεί ως το μοναδικό Ιατρικό Συνέδριο σε αυτό τον τομέα στην Ελλάδα, ήταν να συμβάλει στην προώθηση των βέλτιστων εφαρμογών και συνθηκών στη χώρα μας, μέσω της αλληλεπίδρασης των «Ομάδων Καρδιάς» με όλους τους Ιατρούς που συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών, διασφαλίζοντας τη μέγιστη ιατρική φροντίδα στους Έλληνες ασθενείς.

Όπως εξηγούν οι διοργανωτές του συνεδρίου κ. Στρατής Παττακός, Διευθυντής της Β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής και κ. Κωνσταντίνος Σπάργιας, Διευθυντής του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ: «Η “νεώτερη” μέθοδος διαδερμικής αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας έχει πλέον “ενηλικιωθεί” πλησιάζοντας τα 10 έτη κλινικής εφαρμογής και ταχείας εξάπλωσης, που βασίστηκε σε τεχνολογικά επιτεύγματα αλλά και σε αποτελέσματα μεγάλων κλινικών μελετών. Οι πιο πρόσφατες από αυτές έδειξαν υπεροχή της διαδερμικής αντικατάστασης έναντι της χειρουργικής και σε ασθενείς μεσαίου κινδύνου, γεγονός που αναμένεται να διευρύνει περαιτέρω την εφαρμογή της μεθόδου. Ήδη στο ΥΓΕΙΑ έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 400 επεμβάσεις με αυτή τη μέθοδο».

Οι πρόεδροι το Συνεδρίου επισημαίνουν ότι: «Η αποδοχή του MitraClip, που είναι η πρώτη διακαθετηριακή θεραπεία για τη Μιτροειδή βαλβίδα, αρχίζει πλέον να θυμίζει την εξάπλωση της διαδερμικής αορτικής βαλβίδας. Το νοσοκομείο μας είναι το κύριο κέντρο της μεγαλύτερης κλινικής μελέτης του Mitraclip στην Ευρώπη, προσφέροντας- στα πλαίσια της μελέτης- τη θεραπεία αυτή δωρεάν».

Παράλληλα, το ΥΓΕΙΑ έχει αναγνωριστεί ως Κέντρο Αριστείας και Εκπαίδευσης για το πρόγραμμα Διακαθετηριακών Βαλβίδων του από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρείες ιατρικών συσκευών (Medtronic και St Jude). Ομάδες Καρδιολόγων, Καρδιοχειρουργών και άλλων συναφών ειδικοτήτων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο επισκέπτονται για να παρακολουθήσουν τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια που περιλαμβάνουν διαλέξεις και παρακολούθηση επεμβάσεων στην υπερσύγχρονη Υβριδική Αίθουσα του ΥΓΕΙΑ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Η βιοποικιλότητα αυξάνει τα οφέλη στην ψυχική υγεία από τη φύση
28 κορυφαίοι ειδικοί σε Ελλάδα και Ευρώπη στο 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)