Έτσι πολλές γυναίκες τείνουν να συνδυάζουν την υγεία του ουροποιητικού συστήματος με την απόλαυση της κατανάλωσης χυμού cranberry.

Οστόσο, μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Journal of Obstetrics and Gynecology αφήνει πολλές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του cranberry σε μορφή χυμού. Αντίθετα, επιβεβαιώνει τη δραστικότητα και την αποτελεσματικότητα του cranberry όταν αυτό λαμβάνεται σε περισσότερο συμπυκνωμένη μορφή όπως είναι, για παράδειγμα, ένα δισκίο. Συμπυκνωμένες μορφές cranberry συναντιούνται σε συμπληρώματα διατροφής τα οποία αφορούν κυρίως την υγεία του ουροποιητικού συστήματος, όπως το CystiAde της πρωτοπόρας εταιρείας συμπληρωμάτων διατροφής και βιταμινών Lanes.

Πράγματι το cranberry ενδείκνυται για την υγεία του ουροποιητικού συστήματος και υπάρχει πληθώρα μελετών που να το επιβεβαιώνει. Οι προανθοκυανιδίνες που εμπεριέχει, οι οποίες αποτελούν και τη βασική δραστική του ουσία, εμποδίζουν αποτελεσματικά την προσκόλληση βακτηρίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προστασία από την εμφάνιση ουρολοιμώξεων και κυστίτιδων.
Είναι γεγονός, πως οι ουρολοιμώξεις ταλαιπωρούν πολύ μεγάλο μέρος του γυναικείου, κυρίως, πληθυσμού παγκοσμίως ανεξαρτήτου ηλικίας. Έξαρση παρατηρείται περισσότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου και οι κανόνες προσωπικής υγιεινής δεν τηρούνται με τη μεγαλύτερη ευλάβεια, η υψηλή θερμοκρασία ευνοεί την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό βακτηριών, ενώ οι συχνές επισκέψεις στην παραλία ή την πισίνα αυξάνουν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιου προβλήματος στο ουροποιητικό σύστημα.

Η κατανάλωση χυμού cranberry αποτελεί, συνήθως, την πρώτη επιλογή βοήθειας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης που προαναφέρθηκε υποστηρίζουν πως ο απλός χυμός cranberry ίσως να μην είναι και τόσο αποτελεσματικός, σε σχέση πάντα με την πρόσληψη κάψουλας ή χαπιού. Η μελέτη αφορούσε την υγεία του ουροποιητικού συστήματος δύο ομάδων γυναικών, εκ των οποίων στη μία χορηγήθηκαν κάψουλες cranberry και στην άλλη χυμός.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η ομάδα που προσλάμβανε τις κάψουλες σημείωσε μείωση 50% του κινδύνου εμφάνισης κάποιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος, σε αντίθεση με την ομάδα χυμού της οποίας η μείωση έφτασε μόλις το 29%.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως η διαφορά αυτή οφείλεται στο ότι οι κάψουλες αποτελούν συμπυκνωμένη μορφή του φρούτου, πράγμα που σημαίνει πως περιέχουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα προανθοκυαιδών από ότι ένα ποτήρι χυμός. Προκειμένου να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος χρειάζεται η κατανάλωση αρκετά μεγάλης ποσότητας cranberry, κάτι που δύσκολα μπορεί να προσφέρει ο απλός χυμός. Μπορεί να προσφέρει περισσότερη ενυδάτωση και, ενδεχομένως, να αποβάλλει κάποια βακτήρια από τον οργανισμό, αλλά η δραστική ουσία θα έχει σχεδόν εξαφανιστεί μέχρι να φτάσει στην κύστη.

Στη φόρμουλα του CystiΑde περιέχεται ποσότητα συμπυκνωμένου χυμού cranberry που ισοδυναμεί με 10 γραμμάρια σκόνης, ποσότητα ιδιαίτερα ενισχυμένη που δε συναντάται εύκολα σε άλλα αντίστοιχα συμπληρώματα. Αυτό το καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην πρόληψη της εμφάνισης ουρολοιμώξεων. Ωστόσο, το CystiΑde είναι ένα μοναδικά ωφέλιμο συμπλήρωμα διατροφής για την υγεία του ουροποιητικού γιατί στη σύνθεση του υπάρχει και ο αρκτοστάφυλλος, βότανο με αντισηπτικές και διουρητικές ιδιότητες που ενδείκνυται για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κολπικών λοιμώξεων και όχι μόνο. Η συνεργική δράση των δύο συστατικών έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη προστασία της ευαίσθητης περιοχής, αφού εμποδίζεται η προσκόλληση βακτηρίων στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και, παράλληλα, επιτυγχάνεται και η απομάκρυνση τους από αυτή.

Επιπρόσθετα, η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος που περιέχονται στην ταμπλέτα του CystiAde ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και την προστασία από την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων.

Η επιστημονική ομάδα της Lanes με γνώμονα τη διαρκή διερεύνηση φυσικών διατροφικών συστατικών που διακρίνονται για τις επιδόσεις, τις μελέτες, την ποιότητα, την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά τους, δημιουργούν πληθώρα συμπληρωμάτων διατροφής που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες. Επιπλέον τα προϊόντα Lanes είναι ελεύθερα συντηρητικών, γενετικά μεταλλαγμένων συστατικών και στην πλειονότητά τους δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, γλουτένη ή λακτόζη.

Ενισχύστε την υγεία του ουροποιητικού σας συστήματος και απαλλαγείτε από την εμφάνιση ουρολοιμώξεων με τη βοήθεια του CystiAde της Lanes. Θα το βρείτε στα φαρμακεία στην προνομιακή τιμή των 14,00€.

Αν θέλετε μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα πολλαπλά οφέλη του συμπληρώματος διατροφής CystiAde στο http://laneshealth.gr/new-products/cystiade 

Ελίνα Ασημακοπούλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Καλύβια Αττικής
Γ. Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Δ.Ε.)
[email protected] 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου