Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η Francesca Colombo, Eπικεφαλής του Τομέα Υγείας του ΟΟΣΑ, και ο Patricio Marquez, από την Παγκόσμια Τράπεζα, ανοίγουν με κεντρικές ομιλίες τους το συνέδριο "Mental Health Conference", το οποίο διοργανώνει το Health Daily και η Boussias Communications.

Το Συνέδριο το οποίο διοργανώνεται για 2η συνεχή χρονιά, θα πραγματοποιηθεί στις 3 Νοεμβρίου 2016 στην Αίγλη Ζαππείου.
Στόχος του συνεδρίου είναι να συνεχιστεί και φέτος ο διάλογος εκπροσώπων της Πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας, των σημαντικών διεθνών οργανισμών, των ασθενών και των φροντιστών τους πάνω στα κρίσιμα και επίκαιρα θέματα της ψυχικής υγείας στη χώρα μας, με έμφαση στις άμεσες ενέργειες που απαιτούνται για τη βελτίωση τους.

Τα τελευταία χρόνια η ψυχική υγεία μετακινείται σταθερά από το περιθώριο στο επίκεντρο του σχεδιασμού των παγκόσμιων πολιτικών υγείας και αναγνωρίζεται ως βασική αναπτυξιακή προτεραιότητα από την Παγκόσμια Τράπεζα, λόγω του τεράστιου κοινωνικού και οικονομικού φορτίου που επιφέρουν οι ψυχικές παθήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 25% του πληθυσμού των χωρών μελών του παρουσιάζει κάποια ψυχική διαταραχή, ενώ τα άμεσο αλλά και το έμμεσο κόστος που προκύπτει από τη χαμένη παραγωγικότητα, υπερβαίνει το 4% του ΑΕΠ τους.

Στη χώρα μας, η οικονομική κρίση και η συνεχής περιστολή των δαπανών, έχει επιδεινώσει χρόνιες στρεβλώσεις με αποτέλεσμα μεγάλα κενά και ελλείψεις στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ψυχικών παθήσεων. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς και οι οικογένειές τους επωμίζονται μεγάλο κόστος για να εξασφαλίσουν την πρόσβασή τους στις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας και υποστήριξης. Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, η οποία θα επιφέρει αλλαγές στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια φροντίδα των ψυχικώς πασχόντων. 


Περισσότερες πληροφορίες στο www.mentalhealthconference.gr 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ