Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας και την νόσο κινητικού νευρώνα, προκύπτουν από διεθνείς κλινικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center,  στο πλαίσιο ειδικών μεταπτυχιακών σεμιναρίων Νευρολογίας, που πραγματοποιούνται στη χώρα μας σε συνεργασία με το  Cambridge University και το Iνστιτούτο Πρόληψης, Εκπαίδευσης και Έρευνας Νευρολογικών Νοσημάτων.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα Intense course in Neurology, με  εκπαιδευτές διεθνούς  κύρους, το οποίο στοχεύει στην εκπαίδευση Ελλήνων νευρολόγων στα σύγχρονα θέματα της Νευρολογίας. Ο νέος κύκλος μεταπτυχιακών σεμιναρίων, που  ολοκληρώθηκε στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center από τις 2 - 4 Δεκεμβρίου 2016,  επικεντρώθηκε στην ορθή κλινική πρακτική (good clinical practice) και είχε   θεματολογία σχετική με την Σκλήρυνση κατά Πλάκας και τη νόσο Κινητικού Νευρώνα.

Το υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο τελεί στη χώρα μας υπό την γενική εποπτεία του προέδρου του Ινστιτούτου Πρόληψης, Εκπαίδευσης και Έρευνας Νευρολογικών Νοσημάτων, ομ. καθηγητή Νευρολογίας κ. Αλέξανδρου Παπαδημητρίου, πραγματοποιείται με κλειστό αριθμό συμμετεχόντων (έως 80 άτομα). Στο τέλος των μαθημάτων (συνολικά 40 ωρών) χορηγούνται ειδικά διπλώματα παρακολούθησης απευθείας από το μεταπτυχιακό τμήμα του Cambridge University.  Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική και όλοι οι συμμετέχοντες οφείλουν  να παρακολουθήσουν τουλάχιστον το 80% των ωρών του συνολικού προγράμματος. Οι συμμετέχοντες στον φετινό κύκλο λαμβάνουν, κατόπιν αξιολόγησης από την επιστημονική ομάδα του Cambridge, πιστοποίηση διάρκειας τριών ετών για την ικανότητα σχεδιασμού, ερμηνείας και εκτέλεσης κλινικών μελετών. Την ομάδα αξιολόγησης συντόνιζε στην Αθήνα ο επικεφαλής του συνολικού εκπαιδευτικού  προγράμματος του Cambridge University, καθηγητής κ. Stephen Kelleher, ο οποίος υπογράμμισε την σημαντική συμβολή των κλινικών μελετών και στο επίπεδο των τοπικών και εθνικών οικονομιών.     

Όπως ανακοινώθηκε κατά την ολοκλήρωση του νέου εκπαιδευτικού κύκλου, για την σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ενθαρρυντικό ότι τρία νέα φαρμακευτικά σκευάσματα που βρίσκονται παγκοσμίως στην διαδικασία έγκρισης από τους υπεύθυνους φορείς, δίνουν σημαντικά αποτελέσματα και στις προοδευτικές μορφές της νόσου. Μέχρι τώρα για τις αυτές τις μορφές της νόσου δεν υπήρχαν διαθέσιμες θεραπείες.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σεμιναρίων, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης του Πανεπιστημίου του Μιλάνο σε συνεργασία με το Columbia University της Νέας Υόρκης και την Ακαδημία Αθηνών, σύμφωνα με την οποία είναι εξαιρετικά θετική και η εικόνα των αποτελεσμάτων για ορισμένες μορφές της νόσου Κινητικού Νευρώνα, όπως η νωτιαία μυική ατροφία.

«Η νωτιαία μυική ατροφία εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και έχει προοδευτική εξέλιξη. Η πιο βαριά μορφή (τύπου 1) εμφανίζεται στη βρεφική ηλικία και είχε αρνητική πρόγνωση. Τα νοσήματα αυτά οφείλονται σε γονιδιακή μετάλλαξη και μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία διαθέσιμη θεραπεία. Όπως προκύπτει από τη διεθνή κλινική μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη χρήση μικρών μορίων που “γεφυρώνουν” την ελλειμματική περιοχή των γονιδίων, καθώς και άλλων γονιδιακών παρεμβάσεων, μπορούμε πλέον να έχουμε δυνατότητα επέμβασης και αναστροφής της κλινικής εικόνας», ανέφερε ο καθηγητής κ. Παπαδημητρίου. Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης παρουσίασαν η καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο,  κα Stefania Corti, η καθηγήτρια Βιολογίας στο Columbia University, κα Diane Re, ο καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών κ. Λεωνίδας Κ. Στεφανής και  η διευθύντρια του Νευρολογικού Τμήματος του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center, κα Δήμητρα Παπαδημητρίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα